מילנו, מאי 2023
האביב בעיצומו כיכר הדאומו הומה תיירים. רבים עסוקים בצילומי סלפי על רקע הארכיטקטורה המרשימה של האתר, סמוך לשם במרחק מטרים ספורים ניצב פאלצו נובצ׳נטו וnovecento בו מוצגת תערוכה מעניינת המתארת באופן דידקטי את התפתחות הסגנון הנקרא באיטליה ליברטי (כתבנו על זה כאן). לציון 150 שנים לחנות הלונדונית המפורסמת שהקים arthur lasenby liberty בשנת 1875 ושעדיין ניצבת ברחוב רג׳נט סטריט.
כותרת התערוכה futurLiberty מציינת גם שמה של קולקציית בדים חדשה שיצרו בליברטי בשיתוף פעולה על המעצב יליד נאפולי בן ה-93 federico forquet. הוא שיתף פעולה בעבר עם בית ליברטי, שהפך מחנות לסגנון מזוהה ועם השנים שם נרדף לזרם הארט נובו ששלט בעיצוב, טקסטיל, ארכיטקטורה, ואופנה בתחילת המאה העשרים.














התפתחות התעשייה, השימוש במכונות, והמכונית הפרטית יצרו שינויי משמעותי בכל תחומי החיים. במקביל התפתחו זרמים ותנועות שהתמקדו בהשראה בהשפעת הטבע, יוצרים ואמנים רבים הציגו יצירות שנחשבו מודרניות. וויליאם מוריס ותנועת ארט אנד קראפט שיסד כבר ב-1860 (כתבנו עליו כאן) הציג וכתב על עולם אוטופי בו הטבע שולט והאדם עוסק באומנות. מוריס התנגד פיסית להשתלטות המכונות התעשיתיות בהן ראה את הרס תרבות הקרפט והידע האנושי של עבודת היד שנשמרה לאורך ההיסטוריה ועברה מאב לבן.
יש תחושה של הקבלה בין אז להיום. שוב אנו חווים דינמיקות של טכנולוגיות מלאכותיות בזמנים של חוסר ודאות ומשברים. אנו רואים פריחה של עניין בטקסטיל ובאריגת יד, והשפעות של הטבע בחיפוש אחר המגע האנושי הלא מושלם, ובהתמקדות עבודת היד מול האנונימיות של התעשייה. תחושות אלו גם אז השפיעו על האמנים ליצור עולם מקביל אוטופי מושפע מהטבע ועשיר בצורות וצבעים.






האקלקטיות של הסגנון של ליברטי הכילה אוסף של השפעות מגוונות: בתחילה חנות “בזאר המזרח” שהביאה חפצים ועבודות קראפט מהמזרח התיכון ובהמשך שיתופי פעולה עם יזמים בריטים כדוגמאת thomas wardel שהתמחה בצביעת בדים בצבעים מפגמנטים טבעיים בהשפעת מסעותיו להודו וקשמיר. לאחר מכן bernard nevill המנהל האמנותי של ליברטי בשנות השישים החייה מחדש את ההדפסים של עיצובי הטקסטיל וחידש את המוטיבים האיסלמיים כדוגמאת פייסלי. הדוגמא הזו הפכה מזוהה עם ליברטי של התקופה, ועד ימינו.
ארכיון ליברטי מכיל עשרות אלפי דוגמאות שנשמרו לאורך מאה חמישים שנות הבית וחלקן מוצגות בתערוכה. סגנון ליברטי מזוהה אמנם עם החנות הלונדונית אבל מהתערוכה עולה שזה למעשה סגנון בינלאומי שמושפע מאיזורים שונים בעולם ומדגיש שוב את הקשר בין עיצוב מקומי וגלובלי, ואת ההשפעה ארוכת הטווח של האימפריאליזם הבריטי על העיצוב העכשווי.
ההשפעות של ליברטי באיטליה מוצגות בתערוכה באמצעות צילומי וידאו של ארכיטקטורה ועיצוב מבנים שנבנו במילנו באותה תקופה כמו גם עבודות של אמנים כמו Giacomo Balla שהיה ממובילי זרם הפוטוריסטי באיטליה כתבנו עליו כאן.



התערוכה מוצגת עד ספטמבר בשני אתרים, פאלצו נובצ׳נטו ופאלצו מורנדי.
מענין ויפה לעין
אהבתיאהבתי
תודה אניטה🌺
אהבתיאהבתי