מסע בגביע יין

איטליה 2022

״עבור כוס חלב לא קונים פרה״, טוען הפתגם הידוע. אך בעינינו, בביטוי הזה יש מידה של עצלות. הכרם שנטענו עבור גביע יין מעניק לנו חוויות ואתגרים מרתקים הקשורים לטיפוח הכרם, כמו התמודדות והבנה ישירה של משמעות שינויי האקלים. הבציר ותהליכי יצור היין הם חוויה מעשירה ומקרבת לטבע. אין ספק שכרם הענבים הוסיף שמחה לחיינו.

יצאנו לדרך עם הרבה סקרנות, תשוקה ואינטואיציה. את הכרם האורגני שלנו נטענו ב-2006 אחרי שחיכינו ארבע שנים עד שהאדמה תתנקה מהיסטוריה ארוכה של חקלאות מסחרית רוויה בכימיקלים .

באביב ברגע שהאדמה הייתה חמימה מספיק, נטענו גפנים צעירות מזנים מקומיים, אבל גם מעט מרלו. בחרנו חלקת אדמה הגובלת ביער, חשופה לכיוון מערב ומזרח, ולא מוצלת. האדמה בשיפוע מתון כך שעודפי מי גשמים לא יקוו למרגלות הגפנים, ואילו קרני השמש ילטפו את הענבים שלנו מהבוקר עד לרגעי השקיעה האחרונים, כשהשמש נעלמת מאחורי הגבעות הרחוקות שבאופק.

הכרם שלנו הוא מעבדת מחקר בה אנחנו מתנסות באופן אוטודידקטי ללא מתודות מוסדרות וללא ידע מוקדם בייצר יין אדום אורגני. מאד מהנה לגלות באמצעות התהליכים את ההנאה הפשוטה והשמחה כזו כמו שהיו הזיכרונות המשפחתיים על סבא שהיה מכין את היין המשפחתי שלו באמבטיה והילדים היו דורכים את הענבים עד שהנוזל הסגול היה הופך ליין שנשמר בחדר קריר וחשוך ונמזג לגביעים הישר ממיכלי הזכוכית הגדולים והכהים .

האחריות לכל תהליך היצור מהטיפול באדמה ועד הביקבוק היא כמו האחריות על ילד שנולד: לכרם צרכים רבים ומשתנים לאורך השנה, ההנאה מהם דוחה מחשבות על מטלה וקושי. את הכרם, וגם את היין, אסור להזניח לרגע, ולכן זה אתגר עם מחויבות גבוהה .

הרבה מילים יפות כרוכות בעולם תעשיית היין: עפיצות, גוף, עומק, טעם סגליות או פירות יער, והטעם שאחרי, גם עכירות ,צלילות, טרואר ועוד. אבל מאחורי המילים היפות רב הנסתר על הגלוי. מה מכיל היין המסחרי שנמכר בחנויות? הצרכנים יודעים רק מעט, למעט הביטוי המעורפל המופיע על כל תווית יין ׳מכיל סולפיטים’ (ללא ציון האחוז המדוייק) לא מופיע עוד הרבה מידע. למעשה זו קטגוריית המזון היחידה שאינה נדרשת בחוק לשקיפות. לכן לא רבים יודעים שהיין המסחרי מכיל עוד הרבה כימיקלים שונים ומגוונים שנותרים בגדר סוד. 

יין טוב מתחיל עם חומר גלם משובח בעבודת יד קפדנית. אחד החוקים החשובים שלנו הוא לא ״ללחוץ״ על הצמחים, לא למקסם את הרווח, ולא להוציא את המקסימום. המצאנו לנו את הדרך שלנו ללא דישון, השקייה או ריסוס כימיקלי. זו חקלאות איטית ממש כמו אופנה איטית שמבקשת להיטיב ולמנוע ככול האפשר נזקים לכדור הארץ, ומבקשת גם קצת צניעות וויתור .

את האדמה בכרם אנו חורשות בסתיו מיד אחרי הבציר ואז זורעות קיטניות שישפרו את פוריות הקרקע. בחורף אחרי שהגפן משירה את כל העלים יש לגזם את הזמורות של השנה הקודמת.  באביב הקטניות נקצרות ומתערבבות באדמה ומזינות את הגפנים לקראת העונה החדשה. באפריל עלי הגפן מניצים וכך עד יולי אנו עוקבות אחרי צמיחת העלים וגם מדי פעם מגזמות לאיזון. למרגלות הגפנים אנו גוזמות את העשב רק לפעמים, כי גם העשב והפרחים חשובים לטעמי היין (בשונה מכרם לא אורגני שם מרססים קוטלי עשבים רעילים ומזיקים לבריאות הקרקע והאדם). באוגוסט אנו מדללות כשליש מיבול הענבים כדי להיטיב עם הגפן שתתמקד בהבשלה טובה של כמות קטנה יותר של פרי. כך, עם תנאי החום הקשים שהולכים ומחריפים, הגפן מתמודדת טוב יותר עם הסטרס שגורם היובש והחום.

איך יצרני מותגי יין יוצרים טעם קבוע כל שנה ליין שלהם? הרי העונות שונות משנה לשנה וכך גם טעם וכמות הענבים. לפעמים העונה קרירה ולפעמים גשומה או יבשה וחמה באופן קיצוני, או שמחלה תקפה והיבול הושמד בחלקו. במקום להתעקש שליין שלנו יהיה טעם מסויים וקבוע לאורך שנים, אנחנו בחרנו בגישה של אפס התערבות, ללא חומרי שימור  וכימיקלים. לכן לכל שנה טעם משלה. אנחנו גאות בכך שבמרתף שלנו נחים בקבוקי יין שהם כמו ספריית טעמים מקומיים, יומן זכרונות הטעם המשתנה של השנים החולפות. 

8 תגובות ל-“מסע בגביע יין

  1. אילנה ואור אהובות. פוסט מרתק ומלא בידע. תודה על השיתופ בתהליך. והצילומים יפהפיים. אשמח לבקבוק…. שנה טובה

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s