פאריס, יולי 2019
גם ביקור קצר בפאריס כולל תמיד ביקור ארוך במרכז פומפידו שאוצריו המוכשרים מרעננים את המבט גם על המוכר והידוע. נראה שהפעם נתנו מקום מאוזן ומכבד לאמנית שהיתה מובילה בזמנה ונדחקה בצילו של אמן ידוע.
בסוף יולי ננעלת תערוכה חשובה על האמנית דורה מאר שנודעה יותר בתור מוזה ומודל לפאבלו פיקאסו ואף מאהבת לזמן מה.
״דורה מאר ייצגה עבורנו את האישה המסוגננת, בעלת ׳שיק׳״, כך אמרה חברתה הציירת marianne clouzot מאריאן קלוזו, והמשפט הזה משמש מוטו בתערוכה. בציור שלה שציירה חברתה היא מופיעה יחד עם אוירת הג׳אז, מכוניות בוגטי, מגדל אייפל. מאר, או בשמה המקורי הנרייטה מארקוביץ׳, הייתה דמות יוצאת דופן: צלמת, ציירת, משוררת, בוהמיינית עצמאית וגם מאהבת מלאת תשוקה, אפילו נרצעת. היא הייתה סמל לאישה המודרנית, המשוחררת, היצירתית והמסוגננת של תקופתה.
התערוכה מאירה את דורה מאר באור חדש וחושפת את כישוריה הרב תחומיים. בנוסף על היותה דמות אופנתית מלאת שיק ומעוררת השראה כמו שהבין פיקסו טוב מאד, היא הייתה אמנית נועזת ופורצת דרך בקונטקסט התקופה ובכלל. אבל כמובן מותג חזק כפיקאסו הותיר את הצדדים היצירתיים שלה נחבאים וכך נותר לנו רק הפרופיל המאוד מסויים שלה בצילו של פיקאסו, שצייר אותה פעמים רבות.
דורה שהיתה ממוצא קרואטי-צרפתי גדלה בבואנוס איירס, והביאה לפריס את אותו שיק וניחוח בוהמייני שהביאו מהגרים רבים באותה תקופה תוססת ויצירתית לעיר. דמותה, כפי שמצטיירת בביוגרפיות שנכתבו עליה, לא נראית חביבה במיוחד. בראיון עם הביוגרפית שלה במוסף הארץ היא אפילו הוצגה כאנטישמית. במבט מהיום ניתן להעריך את נועזותה כבר בשנות השלושים של המאה הקודמת היא היתה בעלת סטודיו עצמאי לצילום מקצועי של אופנה ופורטרטים ובתערוכה מוצגים צילומי אופנה חדשניים לצד צילומי רחוב שלה. פיקאסו צייר אותה ואילו היא צילמה אותו, במגוון פורטרטים.
היא היתה מעורבת גם בתנועה הסוראליסטית והציגה צילומיה לצד אנדרה ברטון מאן ריי ועוד. בהמשך חייה פיתחה קריירה של ציירת אולי בהשראת תקופת פיקאסו בחייה. התערוכה מציגה לראשונה את פועלה האמנותי השלם, ונותנת הצצה לעולם של אישה משפיעה, חזקה ויוצאת דופן, שנעלמה בצילם של הגברים של תקופתה. בנובמבר התערוכה תעבור לטייט מודרן בלונדון.
קרדיט לתמונות: אילנה אפרתי.