מסע לבגדי המהפכה

מה מעניק לתקופה מסוימת את אופייה? איך מתעצבת תרבות? האם אפשר לזהות אירועים וחידושים משני מציאות בזמן אמת, או שאפשר להבחין במשמעותם רק בדיעבד, אחרי שנים? ומה הקשר בין אירועים משמעותיים לבין סגנון לבוש?

מוזיאונים לאופנה ולבוש מתמחים בשימור והצגה של פריטי לבוש מהעבר. אופנה מעניקה ביטוי ויזואלי ומיידי לערכים ולרעיונות שמובילים את החברה. לכן, פריטי אופנה ששרדו לאורך השנים יכולים להעניק הצצה אל עולם שחלף. אך לעיתים קרובות הבגדים המוצגים בתערוכות נראים 'תלושים' מההקשר ההיסטורי שלהם, מנותקים מהארועים החברתיים, הפוליטיים והכלכליים שהניעו את העולם באותן השנים בהן הבגדים האלה נלבשו. אך האם אפשר להבין את הבגדים בלי לנטוע אותם בעולם?

5-_blow_up_1966__mgm_the_klobal_collection

מתוך הסרט blow up של מיקלאנג'לו אנטוניוני, 1966

תערוכה חדשה במוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון מציגה את העיצוב של שנות השישים בתוך הקונטקסט הפוליטי, החברתי, הכלכלי והמדעי שבו נולד. 'You Say You Want A Revolution? Records and Rebels' מתמקדת בחמש שנים בלבד, 1966 עד 1970. בתקופה קצרה זו נולדה תרבות חדשה, מורכבת ומלאת ניגודים, שהשפיעה לעומק על העולם כולו. זו הייתה, לפי אוצרי התערוכה, תרבות המהפכה. קולות חדשים החלו להשמע ברחובות ארצות הברית ואירופה, שערערו את הסמכות של האליטות הישנות ושל ההנהגה הפוליטית. הצעירים החלו להפנים שהמדינות לא תמיד רוצות בטובתם, ושהמנהיגים לא תמיד עושים את הבחירה הנכונה.

Revolution exhibition photography 06-09-2016

Revolution exhibition photography 06-09-2016

קולות המחאה הפוליטית יצרו תרבות ויזואלית חדשה, סגנון חיים מהפכני שהשאיר חותם ארוך טווח, שסימניו ניכרים עד היום. גל מחאה פמיניסטי דרש שחרור מיני וחברתי לנשים ברחבי העולם. סטודנטים הבעירו את האוניברסיטאות במאבק לזכויות אדם ושלום. מלחמת ויטנאם עוררה גלי התנגדות עזים בארצות הברית והציתה את מאבקם של השחורים בעד שיוויון זכויות. יוצרים רבים דימיינו עולם אוטופי, שיוויוני ושלו, מלא אהבה והתלהבות יצירתית. בין הגיטרה של ג'ימי הנדריקס והחליפות הססגוניות של הביטלס וסרג'נט פפר, עולם המוזיקה השתנה והצית חלומות חדשים. הצעד הראשון של האדם על הירח שודר בטלוויזיה. מוצרי צריכה חדשים וזולים הפכו זמינים, והעניקו משמעות חדשה לתרבות הפנאי במערב. מצד אחד, הכל נראה אפשרי בחברת השפע המערבית. מצד שני, מלחמות קולוניאליות ומתחים בין דוריים וגזעיים עודדו צעירים לקרוא למהפכה נגד המוסכמות הקיימות.

ARLINGTON, VA - OCTOBER 26 1967: Antiwar demonstrators tried flower power on MPs blocking the Pentagon Building in Arlington, VA on October 26, 1967. (Photo by Bernie Boston/The Washington Post via Getty Images)

ARLINGTON, VA – OCTOBER 26 1967: Antiwar demonstrators tried flower power on MPs blocking the Pentagon Building in Arlington, VA on October 26, 1967. (Photo by Bernie Boston/The Washington Post via Getty Images)

7-_the_beatles_illustrated_lyrics_revolution_1968_by_alan_aldridge__iconic_images_alan_aldridge

Revolution exhibition photography 06-09-2016

Revolution exhibition photography 06-09-2016

כל ההתרחשויות הדרמטיות האלה, שארעו בתקופה קצרה של חמש שנים, היו הרקע לשינויים מהפכניים בתרבות האופנה המערבית. חצאית המיני הפכה את טוויגי לגיבורת תרבות. מכנסי ג'ינס הפכו למדים חוצי גבולות. גברים החלו ללבוש חליפות נועזות בצבעים עזים, מבדים קטיפתיים ורקומים. עבודות טלאים מסורתיות ולבוש הודי או מזרחי היו השראה לבגדים המשוחררים והיחודיים של ההיפים בוודסטוק. הלבוש היה חלק בלתי נפרד מהמהפכה.

15 Aug 1969 --- John Sebastian performs at the Woodstock Music & Art Fair in Bethel, New York (Max Yasgur's 600-acre farm) on Friday, August 15, 1969. --- Image by © Henry Diltz/Corbis

15 Aug 1969 — John Sebastian performs at the Woodstock Music & Art Fair in Bethel, New York (Max Yasgur's 600-acre farm) on Friday, August 15, 1969. — Image by © Henry Diltz/Corbis

Revolution exhibition photography 06-09-2016

Revolution exhibition photography 06-09-2016

התערוכה בלונדון מעניקה למבקרים חוויה מוצלחת במיוחד כי היא שוזרת את כל ההיבטים של התרבות (לבוש, מוזיקה, מוצרי צריכה, פוליטיקה, עתונות, הגות וכלכלה) למארג מורכב ומרשים. התערוכה מלווה בפסקול מצוין, ממיטב שירי התקופה, שמלווה את המבקרים מאולם לאולם. החללים השונים, מלאים מוצגים, סרטים ומסמכים, מצליחים להחיות את אופי התקופה ולתמצת את המהות שלה. אפשר להבין למה ההיפים רצו לשבור את הכלים ולברוח לעולם מדומיין של אהבה ויצירה. אפשר להבין למה באנגליה, בצרפת ובארצות הברית המחאה נגד הממסד עוררה חששות כה גדולים, והניעה שינויים חברתיים עמוקים.

Revolution exhibition photography 06-09-2016

Revolution exhibition photography 06-09-2016

הלבוש המוחצן, הססגוני, האייקוני של שנות השישים אינו רק אמירה אופנתית, אלא תוצר של תחושת השחרור העמוקה וחסרת המעצורים של אותן שנים. הבגד לבד מעיד על היכולות הטכניות והאמנותיות של האנשים שיצרו אותו. אך בתוך מכלול התרבות של תקופתו, הבגד הופך לשריד עוצמתי. הייחודיות של התערוכה הזו, היא ביכולת שלה לשחזר ולחדד את הארועים משני המציאות של סוף שנות השישים, ולהראות את הקשר בינם לבין הבגדים שנלבשו אז.

1-_the_souper_dress_1966_photograph__kerry_taylor_auctions

the souper dress 1966. photograph by kerry taylor

צילומים: באדיבות מוזיאון ויקטוריה ואלברט, לונדון, כל הזכויות שמורות.

תגובה אחת ל-“מסע לבגדי המהפכה

  1. פינגבק: שש שנים למסעות | מסעות בגארדרובה·

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s