אומבריה 2016
תמונת טבע שלווה של עיירות ציוריות המפוזרות על פסגות הרים וגולשות ברכות על המדרונים הירוקים מתחלפת בשברירי דקות למחזה מזעזע של הרס וחורבן. מראות קשים הגיעו השבוע מאיטליה באמצעי המדיה השונים אל מיליוני אנשים בעולם. התעתוע המבלבל של שלווה ההופכת להרס בלתי יאמן מבהיל אותנו כל פעם מחדש.
השבוע זה קרה בחבל לאציו שבמרכז איטליה. בנקודה מבודדת באיזור הררי בו שוכן מפגש הגבולות בין שלושה חבלים אומבריה ,לאציו, ומרקה התרחשה רעידת אדמה בעוצמה גבוהה.
אנחנו במסעות חשנו את טילטול האדמה באופן קל. אבל העיירה אמטריצ'ה לא שרדה את העוצמה של הרעש שהמוקד שלו היה מתחת למבניה.
השבוע אנחנו מבקשות לנטוש לרגע את החדשות הקשות כדי לספר על עיירה אמטריצ'ה. על התרבות שלה, יצירות האומנות והארכיטקטורה, אוצרות תרבותיים ששרדו כל כך הרבה שנים מימי הביניים והעת העתיקה כמחווה לעבר של מאות שנות תרבות של העיירה שנמחקו, ביקשנו מהאנטרופולוגית וחוקרת התרבות האיטלקיה מריה לוצ'יאנה בוסגין לספר על העיירה.
השבוע אנחנו רוצים להקדיש מקום לזכרונות ולחיבה לאמטריצ'ה, כפר בחבל סבינה, אדמתן של מסורות עתיקות מאוד בצפון לאציו, כפר שלא קיים יותר בגלל רעידת האדמה ההרסנית שארעה ב-24 לאוגוסט. כיום, חבל סבינה עשיר מאוד במנהגים ובמסורות, שעברו בירושה מהאזורים השכנים: אברוצו, מארסיקה, אומבריה ורומא העתיקה והמודרנית. אמטריצ'ה ידועה בעולם בזכות הספגטי ברוטב 'אל אמטריצ'יאנה', all'amatriciana, עם פלפל שחור או פפרונצ'ינו, פקורינו, שומן ו'גואנצ'יאלה', נקניק לחי חזיר, ועגבניות.
יש מי שטוענים שמדובר במתכון עתיק מאוד, ייחודי למטבח הרועים שהיו מסתובבים בהרים. המתכון מבוסס על 'גריצ'ה' (gricia), רוטב רומאי טיפוסי המבוסס על שומן חזיר, גואנצ'יאלה, פקורינו ופלפל שחור, מרכיבים שהרועים לקחו איתם בתרמיליהם. התוספת של העגבניות היא כמובן מאוחרת יותר, אבל טיפוסית למטבח העממי האיטלקי המסורתי. אנשים מכל העולם מגיעים לאמטריצ'ה לחגוג את חגיגת הפסטה, שהייתה אמורה להערך היום (בסוף השבוע). אחרי רעידת האדמה, הארוע כמובן בוטל, אך בכל רחבי העולם מסעדנים הרימו את הכפפה. בטורינו, ארגון סלואו פוד מארגן בכיכר סן קרלו חגיגת ספגטי לאות סולידריות עם הנפגעים, ובמטרה לאסוף תרומות עבורם. גם בפרוג'ה באומבריה נערך אירוע דומה. במסעדות איטלקיות ברחבי העולם מגישים מנת ספגטי אל אמטריצ'יאנה, וחלק מההכנסות יתרמו לנפגעי רעש האדמה.
הכפר ההררי המקסים הזה אוצר בתוכו גם עבודות אמנות חשובות, ביניהן פרסקו מיוחד המתאר את דמותה של הסיבילה, נביאה מיתולוגית מהתרבות הים תיכונית העתיקה והימי בייניימית, ודמויות נודעות נוספות כמו המשוררים וירג'יליו ודאנטה אליגיירי, או דוד המלך ומלאכי שרת. הציור, Albero di Jesse , הוא פרי מכחולו של צייר אנונימי מהאסכולה המרקיג'יאנית או אברוצית, עבור כנסיית סן פרנצ'סקו.
עתידו של הפרסקו שהושלם בשנת 1390 עומד בסכנה לאחר רעידת האדמה והתמוטטות גג הכנסיה. אמטריצ'ה היא גם מקום של כישוף ומסתורין. במסורת העממית המקומית, בלב הכפר אמטריצ'ה נפערה דרך תת קרקעית שרק הנזיר בנדטו הקדוש הכיר. המנהרה הייתה דרך היציאה היחידה מעולמה המכושף של הסיבילה ההררית, שגרה במערה בהר הסיבילה בין אומבריה ומארקה, ומשכה אל גן העדן שלה אבירים תועים ומטיילים סקרנים, כדי לכלוא אותם בביתה לנצח.
כל הזכויות שמורות, מסעות בגארדרובה ומריה לוציאנה בוסגין.