מסע אל הגנים והאופנה

מאמר ראשון בסדרה על אופנה וטבע, אוקטובר 2014.

אחרי שהמולת תצוגות האופנה בבירות העולם שככה, גילינו שעולם הטבע היה מקור השראה חשוב השנה. אך מי שישתחרר קצת מההתעסקות בטרנדים הנוכחיים, יגלה שהגן הטבע והצמחים היו איתנו כאן  תמיד והם מקור השראה חשוב והיינו אומרות אפילו אינסופי.

עולם הטבע מלווה את האנושות ואת היצירה האנושית מראשיתה. שוב ושוב אנו שבים ומוצאים מעיינות בלתי נדלים של רעיונות המניעים את תהליכי היצירה. לעיתים קרובות ההשפעות הנטורליסטיות הללו מתרגמות להדפסי טקסטיל על בדים או לדוגמאות של פרחים, פירות או חיות הנארגות בבד כמו בטכניקת הז'קרד. אך לא שכל דיאלוג יצירתי עם הטבע מוביל בהכרח להדפס צבעוני של פרחים על בד. גם מדיטציה בגן ״יבש״ יפני ללא צבע תניע תהליכי יצירה ודמיון עבור יוצר שסוג של ״טבע״ נשלט כזה מרגש אותו.

פסיפס מן הטבע בברסרי ליפ, מסעדה שהיא מוסד פריזאי

פסיפס מן הטבע משנות העשרים בברסרי ליפ, מסעדה שהיא מוסד פריזאי

משחר ההיסטוריה אנשים חיפשו בטבע את חומרי הגלם ליצירת בדים וצביעתם. אנחנו מתרגשות לחשוב על הטבע כ״חנות״ חומרי הגלם הראשונה, מהצמח ממנו יוצרים את החוט ועד ההשראה ל״דקורציה״ ועיצוב הבדים,  הצבעים והדוגמאות המודפסות. היכן שנפנה מהמוזיאונים הגדולים ואוספיהם ההיסטוריים לארכיונים של טקסטילים במערב ועד הודו ואסיה, בכל מקום לטבע יש מקום מרכזי כמקור השראה.

דלת הכניסה לתערוכה על השראותיו של דריס ון נוטן

דלת הכניסה לתערוכה על השראותיו של דריס ון נוטן

inspirations dries van noten (10)

השראות, התערוכה של דריס ון נוטן בפאריז

לאמכבר בקרנו בפריס במוזיאון לאמנות דקורטיבית בתערוכה של הבלגי דריס ואן נוטן שנקראת "השראות". האוצרים הגדירו מקורות השראה שונים בעבודתו כמו המלתחה הגברית על מרכיביה הקלאסיים או בוליווד ההודית עם הצבעים המסחררים ורקמות הזהב. מעל לכל ההשראות השונות והמגוונות המניעות את תהליכי החשיבה והיצירה של המעצב נוכח הגן במלוא הדרו ועוצמתו.

inspirations dries van noten (1)

פרחים ושמלות בתערוכה של דריס ון נוטן

 

העיסוק בגנים כהשראה לעיצוב בגדים לקח אותנו ללונדון, עיר המשלבת תשוקה גדולה לגינון ולחיוט. במאה ה-18 הבריטים נתקפו 'גארדנמאניה', שגעון גנים. גנים מטופחים ומושקעים הפכו לאביזר הכרחי לכל מי שרצה להיות חלק מהאריסטוקרטיה התרבותית. אך באותה תקופה נפתחו גם גנים ציבוריים רבים, להנאת כלל האזרחים. טיול קטן בגן, בלבוש מתאים, היה חובה ממש. ומה לובשים לגן? שמלות משי מעודנות מעוטרות במוטיבים צמחיים: פרחים, עלים, שורשים, פקעות ואפילו שיחים וערוגות שצוירו ונרקמו בדייקנות בוטנית ראליסטית ביותר. ספיטפילד בלונדון הפך למרכז חשוב לייצור משי רקום ומעוטר בפרחים ענוגים.

איור בוטני מאנטוורפן,1590

איור בוטני מאנטוורפן,1590

 

17. JJP8584 copy

כפפות רקומות מאנגליה, המאה ה-17

תיק רקום מאנגליה, המאה ה-17

תיק רקום מאנגליה, המאה ה-17

 

רקמת שושנים מעודנת הייתה הצעקה האחרונה בשנת 1741, אך עשרים שנה מאוחר יותר זה היה מראה מיושן ולא אופנתי. בשנת 1765 הגיעו ללונדון בדי משי חדשים מצרפת, צבועים בצבעים מרהיבים של אדום, כחול, ירוק, צהוב וסגול. נשות האצולה החלו ללבוש שמלות רחבות וצבעוניות, וגם הגנים שלהן עוצבו באקסטרווגנטיות תואמת, כשכל ערוגה בהקה בגוון פרחים אחר. חלק מהצבעים, כמו הירוק הפופולרי, היו עשויים פיגמנטים טבעיים, שדהו לאחר זמן קצר למדי. לכן שמלות ירוקות היו נחלתן של העשירות, שיכלו להרשות לעצמן ללבוש שמלה עונה אחת בלבד. מוטיבים מן הגן קישטו גם את הכובעים והפאות המפוארות של אצולת הרוקוקו.

המלך צ'ארלס השני ואננס, 1820

המלך צ'ארלס השני ואננס, 1820

Ashdown House bedding c1910 - Courtesy of Garden Museum

גן לונדוני, שנת 1910

החזרה לטבע אפיינה את האופנה הבריטית במאה ה-18, והאדריכל המפורסם וויליאם קנט עיצב את גני האצילים בהשראת האחו הטבעי הבריטי, כרי הדשא הנפרשים אל האופק. בניגוד לגנים הצרפתיים המטופחים והמסודרים, הבריטיים טיפחו גני פרא וכשטיילו בהם התלבשו בהתאם: חליפות טוויד, שמלות נוחות, ז'קטים נשיים מכותנה עבה ועמידה מעוטרת ברקמה. בגדי הגן הבריטיים ממשיכים לעורר השראה עבור מעצבי אופנה עכשוויים, כמו אלכסנדר מקווין, ברברי וויויאן ווסטווד.

ליידי בירלי, גננית בריטית מושבת

אלכסנדר מקווין, 2012

אלכסנדר מקווין, 2012

במוזיאון הגנים בלונדון ראינו תערוכה קטנה ומרשימה שהציגה באופן יפה את ההיסטוריה של הקשר בין הגן לארון הבגדים. לצד תמונות, שמלות עתיקות ונדירות, ציורים קלאסיים, כפפות וכלי גינון, מוצגים גם בגדים וכובעים של מעצבים עכשוויים, שמוכיחים את הרלבנטיות המתמדת של הגנים לעולם האופנה.  מעצבי האופנה מצאו בגן לא רק צמחים ועצים, אלא גם צבעים. פיגמנטים לצביעת בדים הופקו מצמחים, פירות ומינרלים שבעלי המלאכה מצאו בגנים ובטבע. אך במאה ה-19 כל הפיגמנטים הטבעיים ששימשו לצביעת בדים הוחלפו בפיגמנטים סינטטיים. צבע הכחול אינדיגו, שיובא ללונדון בירת האימפריה מבנגל שבהודו, הוחלף בצבע סינטטי בשנת 1880, וכך תמה תהילתם הכחולה של הסוחרים הבריטיים. שברול, Chevereul, אמן הצבעים הפריזאי, פרסם את תיאורית הצבעים המפורסמת שלו, שקבעה אילו גוונים משתלבים היטב ומאילו צירופים כדאי להימנע. חוקי ההרמוניה שלו השפיעו רבות על האופנה הבריטית, וגם על הגנים, בהם צבעי הפרחים והעצים הותאמו ושולבו ליצירת מראה הרמוני וססגוני. בזכות הפיגמנטים הסינטטיים הזולים, שמלות בוהקות הפכו למוצר פופולרי וזול. בתגובה, האצולה חזרה ללבוש שמלות לבנות וחיוורות, מעוטרות בציורי פרחים עדינים ויוקרתיים. הגנים לא יצאו מהאופנה, אלא רק שינו את טיבם.

בד בוכרי רקום בדוגמת פרחים, מתוך אוסף מוזיאון ישראל, צילום מאורו מליאני.

בד בוכרי ארוג ורקום בהשראת הטבע, מתוך אוסף מוזיאון ישראל, צילום מאורו מליאני.

בין לונדון לפאריז,בין בוכרה לתל אביב, בין ההיסטוריה לעתיד של האופנה, בעינינו מקור ההשראה המסעיר ביותר נותר עדיין עולם הטבע והגנים.

 

התערוכה "השראות" של דריס ון נוטן מוצגת בפאריז עד ה 2.11. לאתר התערוכה 

כדאי לבקר גם באתר מוזיאון הגנים בלונדון

3 תגובות ל-“מסע אל הגנים והאופנה

  1. פינגבק: מסע אל גנו של הצייר | מסעות בגארדרובה·

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s