מסע אל האימפריה הסינית

המסע הארוך אל התרבות הסינית לא מתמצה, כמובן, בביקור בסין העכשווית. לפני שבועיים פרסמנו פוסט אורח מאת אנדראה וולנטינה, שביקרו בסין וראו את ההשפעות העיצוביות של אדריכלים אירופאים. אך גם במסעותינו באירופה פגשנו בתרבות הסינית. ביקור בתערוכה מיוחדת במוזיאון פיצוויליאם בקמברידג' הוא מסע על ארונות הקבורה של קיסרי שושלת האן הסינית, ששלטה באיזורים נרחבים של סין בין 206 לפנה"ס ועד 202 לספירה. האימפריה של שבט ההאן, שצמחה והתרחבה במקביל לאימפריה הרומית, נודעה באסיה בזכות הישגיה התרבותיים, המדעיים והאסתטיים. עד היום ארבע מאות שנות שלטון האימפריה נחשבות לתור הזהב של התרבות הסינית העתיקה, ומעניקות השראה לאמנים, יוצרים ומעצבים סינים עכשווים. התערוכה מציגה, בפעם הראשונה באירופה, ממצאים ארכיאולוגיים מדהימים מארונות הקבורה של קיסרי השושלת העתיקה.

חליפת אבן הירקן של קיסר סין

אחד המוצגים המשמעותיים ביותר בתערוכה, שחושפת את המסתתר בתוך בתי הקבורה המפוארים של שליטי האימפריה, הוא בגד המוות של הקיסר, העשוי אלפי פיסות אבן ירקן מסותתות ומחוברות בחוט משי. זוהי מעיין גרסא מתוחכמת של תכריכים, שלא נועדה לשמר את הגוף המת כמו להגן עליו מפני שדים ושטנים. הבגד העניק לקיסר גוף מלאכותי ומפואר שישמש את המת בחיי הנצח. זהו פאזל של אבנים חלקלקות, ה'תפורות' זו לזו בחוט משי זהוב או אדום, בהתאם לחשיבותו של המת. בגד הירקן נשתמר באופן מושלם עד לימינו, כמו מוזאיקה מבריקה ומינימליסטית.

 

בעינינו האסתטיקה של סין העתיקה, המתאפיינת במינימליזם של חומר וצורה, היא מקור השראה מעניין. איכות החומרים הנדירים, הסגנון המינימליסטי הייחודי, ומלאכת היד המרשימה הופכים את בגד המוות של הקיסר למופת של עיצוב שיכול אולי לכוון את סין העכשווית אל עבר אסתטיקה חדשה ומסקרנת השואבת השראה מהמסורת הסינית העתיקה, ולא רק מהתרבות הויזואלית המערבית. חליפת הירקן, שנתפרה לפני כאלפיים שנה, נותרה עד היום מאתגרת, מרגשת ומעוררת השראה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s