בין עשרות המוזיאונים של פאריז, הפטי פאלה (Petit Palais) נוצץ כיהלום קטן ומטופח. קל לדמיין שהמבנה המהודר בקרבת שאנז אליזה שימש פעם כביתם של אצילים אלגנטיים ומצועצעים. אך למעשה הוילה המקושטת הוקמה בשנת 1900 לכבוד היריד האוניברסלי הפאריזאי, כמו גם הגראן פאלה השכן, ושני המבנים שימשו תמיד כמוזיאונים. הבניין עוצב על ידי שארל ז'ירו בסגנון אר נובו, ובמרכזו גן פורח עם בריכת דגים תכלכלה וקישוטי זהב. אכן, העובדה שהתקרות המצוירות, רצפות הפסיפס המפוארות, חלונות הענק, שערי הזהב ואכסדרת העמודים הנאה נועדו אך ורק להצגת אמנות לעם, ראויה להערכה.
מאה ועשר שנים אחרי שהפך למוזיאון, מציג הפטי פאלה אוספי אמנות שונים ומשונים, מרהיטים עתיקים ועד ציורים עכשויים, לצד תערוכות מתחלפות. הקיץ הזה מוצגת תערוכת רטרוספקטיבה מעניינת למעצבת והאדריכלית הצרפתית Charlotte Perriand שרלוט פריאן (1903-1999). בתערוכה מוצגים וצילומים פרי ידה של המעצבת. פריאן עצמה מתועדת ברבים מהצילומים, ודמותה נראית כאישה עצמאית, חזקה, מחויכת, מלאת חוש הומור ומתריסה. הפוסטר של התערוכה מציג אותה בצילום אופייני: פריאן עומדת על פסגת הר מושלג, לגופה רק מכנסי סקי ומחרוזת פנינים, ובידיה המורמות אל-על כפפות הסקי הכהות.
פריאן הייתה שותפה לעיצוב ולחיים של לה קורבוזייה, ולעיתים נדמה שנותרה בצילו: למרות שלקחה חלק ביצירת מוצרים שהפכו לאיקוני עיצוב, רובם משוייכים כיום רק ללה קורבוזיה. לפני כמה שנים הוצגה במרכז פומפידו תערוכה גדולה הסוקרת את עבודתה, אך התערוכה העכשווית בפטי פאלה מתאפיינת לא ברוחב יריעה אלא דווקא בהיבט מסוים ביצירתה של פריאן: הקשר בין עבודותיה בצילום ובעיצוב מוצר.
התערוכה מציגה עשרות צילומים שצילמה במסעותיה בעולם, באפריקה, ביפן, במזרח אירופה, באלפים. לצד הצילומים, המתארים לעיתים קרובות תושבים מקומיים וכליהם, מוצגים מוצרים בעיצובה של פריאן, בהשראת הצילומים. שרפרף עץ קטן בהשראת ריהוט בכפר צרפתי נידח, תכשיטים בהשראה אפריקאית, שז לונג מבמבוק בהשראה יפנית.

עבורנו שרלוט תמיד הייתה מקור השראה: קטלוג 'אילנה אפרתי 1997-8' התמקד במודרניות, והציג את השז לונג של פריאן וחליפת צמר פס סיכה, שני מוצרים על זמניים. גם שרלוט עצמה מופיעה בתמונה: בירחון למרגלות הכסא!
מהפטי פאלה אפשר לחצות את שדרות וינסטון צ'רצ'יל אל הגראן פאלה, שמארח מסעדה מעוצבת של שף מקומי. כדאי לבקר דווקא בשעת התה או לקוקטייל של ערבית, ולשבת על כסאות הקש במרפסת הבהירה שעמודים לבנים וגבוהים מעניקים לה מינימליזם אלגנטי.
בהמשך, כדאי לצעוד לרחוב גוג'ה, 8, rue Jean Goujon, בו ממוקם המלון החדש שעיצב בית האופנה מרטן מרגי'לה, שנודע בפוריטניות הלבנה של עיצוביו. המלון החדש לא מאכזב, ומשלב בין יוקרה מפנקת (בכל זאת, מלון חמישה כוכבים לא יכול להיות באמת פוריטני), לבין מינימליזם עיצובי משועשע. ספות הסלון נוצרו משתי כורסאות שחוברו יחדיו על ידי כיסוי כותנה לבן פשוט, ואילו כסאות המסעדה כוסו גם הם בבד לבן והוגבהו מעט, כך שכסאות נראים מרחפים מעל פני האדמה. הדקורציה הקלאסית המקובלת בשכונה המפוארת, שהופיעה גם בסרטו החדש של וודי אלן, מופיעה במלון בדמות הדפס שחור לבן על הקירות. כך המסורות המקומיות נשמרו, אך בנגיעה מחויכת ומודרנית.
לאתר התערוכה בפטי פאלה לחצו כאן.
כסאות ובגדים – הם תמיד היו קומפלט:)
אהבתיאהבתי