מסע באוסף של דוד


קופנהגן, ספטמבר2015
אנחנו ממשיכות לשתף אתכן גם השבוע בעוד סיפור ממסעותינו הסתווים בקופנהגן.
הודות למערכת שבילים מאורגנת ונוחה, המזמינה לרכיבה נעימה ואיטית באופניים, נהננו לשוטט על גלגלים ולגלות מקומות מעניינים ללא תכנון. עצירה ספונטנית בבית קפה קטן בגני המלך הובילה לגילוי ביתו הפרטי וחדרי האוסף של Christian Ludvig David.

הבית הניצב מול הגנים פתוח לקהל והביקור בו הפך את שעות אחר הצהרים למהנות במיוחד. לא כל יום מזדמן לנו לבקר בבית פרטי שנבנה ב-1810 במרכז קופנהגן ממש מול הגן, לפסוע בחדרים היפים הריקים ממבקרים, להתבונן באלומות אור השמש השוקעת מאירות את יצירות האמנות שניצבות בחדרים ולדמיין את בעל בית יושב ונהנה מיצירות האמנות שלו.


כריסטיאן דוד היה עורך דין ואיש עסקים דני אשר רכש מחדש בשנת 1917 את בית המשפחה שבנה סבו במטרה שישמש לו כבית מגורים עירוני בנוסף לאחוזתו הכפרית. הקומות העליונות ישמשו כמוזאון פתוח לקהל בהם יציג את אוספיו. הסב שהיה סוחר ממוצא יהודי בנה את הבית ב-1810 למגורי המשפחה אך עם מותו ב-1830 הבית נמכר.
בעזרת הארכיטקט wilhelm wohlet שתכננן את מוזאיון לואיזיאנה (כתבנו על זה כאן), הנכד עיצב את חדרי הקומות העליונות כגלריות שיאכלסו את האוספים. אחרי שובו משוודיה (אליה עבר עם הכיבוש הנאצי) קצת אחר תום המלחמה בשנת 1948 נפתח המוזיאון לקהל.
אחרי מותו ב1960 הוריש דוד את הבית על אוספיו למדינה כמו גם את אחוזתו הכפרית במטרה שתשמש מעון חופש למשרד החוץ הדני.
חדר מדרגות אובלי מוביל את המבקרים בין קומות המבנה. החדרים בקומת המגורים מעידים על טעמו המעודן של הבעלים, עשירים באוספי פורצלן דני, יצירות ציור מודרני מוקדם של אמנים דנים מהמאה ה-18 שנחשבת עידן הזהב הדני, כמו היצירות הנפלאות של האמן Vilhelm Hammershoi שארבע עשרה עבודות שלו נמצאות באוסף.


היחודיות היוצאת דופן של האוסף היא ללא ספק גלריית אמנות האיסלם המכילה יצירות בטכניקות שונות מקרמיקה ועד אריגה, רקמה, שטיחים עבודות מתכת, צורפות ועוד, מהמאה השמינית ועד המאה התשע-עשרה. זה נחשב אחד האוספים העשירים והחשובים מסוגו בצפון אירופה.


בקומת המרתף יש חלל לתערוכות מתחלפות, והתערוכה העכשוית אקטואלית במיוחד. היא כוללת צילומים של צלמת דנית ידועה שבשנת 1959 נסעה לקאטר וצילמה באיזורי מדבר צילומים, המתעדים את חיי היום יום של שבטי הבדואים הנוודים. התערוכה מתכתבת עם חדשות היום וגם עם יצירות אמנות איסלמית שאסף דוד בין המאה ה-19 והמאה ה-20.

צילום: אילנה אפרתי.

אם הגעת עד פה ונהנית, נשמח שתשתפי אחרים בפוסט!

כתיבת תגובה