טריאסטה, אוקטובר 2023
העיר טריאסטה, בירת מחוז פריולי ונציה ג’וליה, שוכנת בקצה המרוחק של איטליה בצפון מזרח המגף.






על רצועת אדמה צרה העוטפת מפרץ רחב על שפת הים האדריאטי, טריאסטה גובלת עם סלובניה וקרובה לגרמניה ואוסטריה. העיר מורכבת מלאומים שונים ויש כאלו שלא החשיבו אותה בכלל כעיר איטלקית. אך אחרי מלחמת העולם הראשונה, קמה תנועה איטלקית ל"שחרור" טרייסטה מהאימפריה האוסטרלי הונגרית במטרה לאחד אותה עם איטליה. וכך בשנת 1920, לאחר מאבק שתרם גם לעליית הפאשיזם, העיר אוחדה עם איטליה בהסכם רפאלו. בשנים שלאחר מכן, השלטון הפאשיסטי עשה כל שביכולתו כדי למחוק את הזהות התרבותית והלשונית של המיעוטים הסלובנים והגרמנים, כדי להפוך את העיר ל"איטלקית".





לאחר מלחמת העולם השנייה כשהעולם התארגן תחת גבולות חדשים והסדר העולמי התגבש סביב מדינות הלאום המוכרות לנו היום, טריאסטה הפכה לטריטוריה עצמאית מוגנת על ידי האומות המאוחדות, מעמד שעוגן בהסכם השלום הרשמי שנחתם בפריס ב-1947. בשנת 1954, העיר חזרה לשלטון איטלקי והפכה לחלק מהרפובליקה האיטלקית. שם התפתחה תרבות הקפה שהפכה כל כך מזוהה עם איטליה, אך נבעה במידה רבה גם מהירושה התרבותית של האימפריה האוסטרו הונגרית, ומההיסטוריה של בתי הקפה הוינאיים שעדיין פועלים בעיר.





האם תושבי טריאסטה מרגישים שהם איטלקים? שאלה מעניינת למי שהיו במהלך דורות רבים תחת שלטון אוסטרו הונגרי, וחיו בין לאומים שונים. התרבות המקומית עשירה בהשפעות שונות: תושבי טריאסטה דוברים מגוון שפות כיאה לעיר גבול ונמל, איטלקית, סלובנית, פריולינית (משם המחוז פריולי) וגרמנית. הארכיטקטורה מושפעת גם היא מאוסטריה והונגריה, ומרכז העיר ההיסטורית מכיל בנינים נאים בסגנון נאו קלאסי הנפגשים עם ים כחול וטבע ירוק. אולי היום, שנים אחרי מאבקים קשים בין הקהילות השונות שגרות בעיר, הגיוון המקומי הוא דווקא סיבה לגאווה וכוח המשיכה של העיר. דווקא בטרייסטה הרחוקה גילינו תקווה חדשה לחיים רב תרבותיים עשירים, אחרי מלחמות, כיבושים ומאבקים ארוכי שנים.



היי, נהניתי מאוד לקרוא את הפוסט הזה!
האם אתן יכולות להמליץ לי על ספר (באיטלקית) שעוסק בעניין המורכב הזה של הזהות של תושבי טריאסטה בתקופה המודרנית?
אהבתיאהבתי
הי יהודית, תודה שמחות שנהנית. הספר Triest מאת Claudio magris הוא התחלה טובה (באיטלקית, יש גם בתרגום לאנגלית)
אהבתיאהבתי
תודה רבה!
אהבתיאהבתי
תודה לכן. מאוד מעניין ומעורר תקווה שאולי
אפשר יהיה בעתיד לחיות כאן ביחד באחווה ובכבוד
חרף הניגודים והשונות
אהבתיאהבתי
תודה אניטה ,נקווה🙌
אהבתיאהבתי
פינגבק: מסע בבתים של מנהיגים (8)- טירת מיראמר ומלך מקסיקו הראשון | מסעות בגארדרובה·
תודה אניטה ,שמחות לתגובתך🌸
אהבתיאהבתי
פינגבק: מסע בטרייאסטה של הרוחות | מסעות בגארדרובה·