מסע בגנים הבוטנים של פאלרמו

סיציליה, מאי 2022

השיטוט הרגוע בגנים הבוטנים של פאלרמו הוא חוויה יחודית לאוהבי טבע. בלב האורבני של העיר הכאוטית הרועשת והצפופה, מול הים הכחול, משתרעים 110.000 מ״ר של מרחבים שלווים וירוקים עשירים בצמחים, פרחים, עצים, קקטוסים. חלק מהצמחים נשתלו כאן לפני כמאתיים שנים עם הקמת הגן ב-1795 ואחרים נוספו במהלך השנים בשלבי הרחבות הגנים. בין התושבים הותיקים ביותר נמצא פיקוס ענק עם שורשי אויר מפוסלים שהגיע לגנים מאוסטרליה, שעצים ממשפחתו מצילים גם את רחובות תל אביב.

השבוע בימים יפים של אביב בילינו יום ארוך בחקירת המחלקות השונות בגן בהן שוכנות משפחות צמחים יחודיים מסודרים לפי מינים וארצות המוצא.

הגנים מתפקדים כמוזיאון ענק, ושייכים לאוניברסיטה של פאלרמו. 12.000 סוגי צמחים שונים גרים בגן. לפי הכתוב בשלטים הקטנים שניצבים ליד כל צמח חלקם הגדול היגרו לכאן מחלקים שונים של העולם ומצאו כאן את התנאים המתאימים להם ואלו אחרים הזקוקים לתנאי אקלים שונים שמורים בחממות, כמו סחלבים המקבלים תנאי לחות יחודיים, או צמחי מים כמו פפירוס מצרי שצומח בבריכות מסוגננות. 

אחד מסמלי ההיכר התרבותיים אמנותיים של סיציליה וגם קלבריה השכנה הוא קקטוס הידוע בארץ בשם ״צבר״ או “סברס”. גם בישראל הוא הפך לסמל מקומי ואף מקובל להקביל את התכונות הקוצניות והעמידות שלו לתכונות הישראלי המצוי, שדוקר בחוץ ומתוק בפנים. מעניין לדעת שכאן באיטליה הקקטוס הזה שנקרא ficus- indica והוא נפוץ מאד בדרום המגף הגיע בכלל לאירופה ב-1493 עם שובו של קולומבוס מאמריקה שאותה חשב בטעות להודו. מכאן גם שמו של הצמח שבמקורו הגיע ממקסיקו ומרכז אמריקה והתביית כל כך טוב במזרח התיכון. למרות היותו מהגר הוא נחשב לסמל מקומי ים תיכוני. הקקטוס המשיך ונדד ממדינה למדינה בעזרת הציפורים הנודדות ונפוץ בכל מדינות הים התיכון. בענינו הוא מטאפורה יפה להגדרות מקובלות על המקומי, שייכות לאדמה, והגירה שכל כך רלונטיות לימינו ובכלל.

פרי ההדר הוא סמל נוסף ים תיכוני, סיצליאני, שהוא גם סמל ישראלי מובהק ששנודע בזכות המותג האימפריאלי “מייד אין ג׳אפה”. ההדרים על מיניהם השונים בימים אלו פורחים ומפיצים ריח משכר מתקתק וחריף, שמזכיר לנו שמתחת לכבישים ולבטון היו פעם פרדסים בהם גדלו התפוז, המנדרינה, הלימון והאתרוג. כולם הגיעו לים התיכון מסין והפכו לבני בית אהובים. 

פכפוך המים וקולות הציפורים מנעימים את ההליכה המרתקת בגנים הבוטנים, השוכנים בצמוד לגנים ההיסטורים של וילה ג׳וליה שהוקמו עוד קודם בשנת 1777 ונקראים על שמה של Giulia Guevara אשת מושל סיצליה בזמנו הנסיך Marcoantonio Colona. ממש צמוד לקיר המפריד בין הגנים שוכן בית הקפה מעוצב בסגנון חממה ומציע בתום השיטוט בגן אתנחתה ומנוחה על כריות בגוונים נעימים. בערבי קיץ חמים מתקימים אירועים מוסיקליים כמו שגן איטלקי קסום בסיציליה יכול להציע. 

תגובה אחת ל-“מסע בגנים הבוטנים של פאלרמו

  1. פינגבק: מסע בפאלאצו בוטרה | מסעות בגארדרובה·

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s