רומא, מרץ 2022
השבוע הספקנו לראות תערוכה יפה שמסתיימת מחר. התערוכה הוצגה בפאלאצו בראסקי palazzo braschi ברומא במהלך כשנה וחצי מאז אוקטובר 2021. התערוכה מאירה אולי לראשונה את היחסים שהיו לאמן גוסטב קלימט עם איטליה: ניכר שהיתה מושא מעורר השראה לאמן הוינאי. קלימט נחשב לאמן מוביל בזרם הארט נובו, והשפיע על התפתחות האמנות המודרנית. תערוכות על אמנים יחידים מושכות קהל והפכו בעשורים האחרונים למנוע מסחרי למוזיאונים רבים בערי העולם החשובות.


בתערוכה הנוכחית מוצגות כמאתיים עבודות שהושאלו מאוספים פרטיים, מקרן קלימט וממוזאון belvedere בוינה. מתוך המאתיים רק ארבעים הן יצירות של קלימט: שאר העבודות הן של אמנים בחוג הקרוב אליו. זו בחירה נכונה של אוצרי התערוכה המאפשרת הבנה של ההשפעות וההשראה בין יוצרים וקולגות, שבאו לעיתים ממקומות ותרבויות שונים. אף אמן לא פועל בחלל ריק והרחבת המחקר וההבנה שכל יוצר הוא המשך של יצירות שהיו לפניו ויהיו אחריו היא נכונה וחשובה.





קלימט נולד באוסטריה בשנת 1862. הוא נהג לפקוד את איטליה פעמים רבות לחופשות ומסעות השראה. ב-1899 ביקר בצפון איטליה והתרשם ממוזאיקות ביזנטיות מוזהבות בראבנה ובונציה. הביקור הזה השפיע רבות על עבודות שיצר בהמשך בהן ניכרת נוכחות השימוש בצבע הזהב ובצבעים רווי אור.


בהמשך בביקור בפירנצה (כמו שניתן ללמוד מהגלויה של פירנצה מ 1903) הוא אולי נחשף גם לעבודות של גלילאו קיני הפיורנטיני (כתבנו עליו כאן), שהוביל את סגנון הארט נובו באיטליה (שם הסגנון הזה נקרא ״ליברטי״ כמו שכתבנו כאן). בשנת ב-1910 הציג קלימט בביאנלה בונציה את היצירה ׳האחיות׳ או ׳החברות׳. ובשנה שלאחר מכן הציג ברומא בתערוכת האמנות הבינלאומית. אין ספק שהסגנון הדקטורטיבי של קלימט היה אהוב באיטליה, וזכה שם להצלחה רבה.

אנקדוטה נוספת הקשורה ליחסים בין קלימט לאיטליה היא פרשת הגניבה המפורסמת ממוזיאון בפיאצ׳נצה, בשנת 1997, של הציור ״׳דיוקן הגברת״. באופן מפתיע, העבודה התגלתה מחדש ב-2019 וכעת אחר העדרות של עשרים שנה מוצגת אף היא בתערוכה.

המבקרת בתערוכה נחשפת למגוון דרכי ההבעה של קלימט ואמנים קרובים לו בתקופה היפה כשהקרפט האמנות, האדריכלות, והעיצוב הגרפי השתלבו והשפיעו אלו על אלו. כרזות גרפיות, כלי פורצלן, תכשיטים, עיטור דקורטיבי על קירות, וגם המחווה לסימפונייה התשיעית של בטהובן, מרחיבים את המבט על עושר היצירה של האמנים והתרגום של הרעיונות האמנותיים בין הטכניקות השונות מעורר השראה.







למי שלא הספיק לבקר בתערוכה ברומא, באפריל 2022 התערוכה תעבור לפיאצ׳נצה ותקרא ‘קלימט נמצא מחדש’ על שם אותו ציור שנחשב אבוד והתגלה שוב.



פנטסטי!
אהבתיאהבתי
תודה ,פלג
אהבתיאהבתי
הי אילנה,
איזה כיף לקרוא את הפוסטים שלך.
אני מתמלאת בעושר התרבותי והעומק האמנותי שאת משרה על כל מה שאת כותבת.
בשבת גם בקרתי במוזיאון הרצליה וראיתי את התערוכה המרגשת שלך וקניתי את הספר שכתבת עם הבת שלך.
תודה גדולה 🌷
מיכל שטרית
אהבתיאהבתי
תודה מיכל,כייף לקרוא את המילים החמות שלך ,ושמחה שביקרת בתערוכה ושאת נימנת עם מעגל הקוראים הנאמן של מסעות חג אביב שמח ,🌸אילנה
אהבתיאהבתי
פינגבק: מסע סיכום שנה 2022 | מסעות בגארדרובה·