איטליה יולי 2021.
כל עיר באיטליה מבוססת על מבנה אורבני בסיסי דומה, גם אם שונה בהתאם למבנה הטופוגרפי. הסביבה העירונית מעידה על אופי החברה המעמדית: הפיאצה הגדולה היא מרכז חיי העיר בה ממוקמת הכנסייה המרכזית (הדאומו), שם מטבילים את התינוקות, מתחתנים, ומשם יוצאת גם דרכו האחרונה של האזרח. סביב הכנסייה ממוקמים מבנים חשובים (הפאלצו) בתי אצילים, הארכיבישוף ומקורבים לשלטון, סוחרים ובעלי הון. כיום הרבה מבתי המידות של שליטי הערים הקדומים, המשפחות החשובות, הפכו למוזאונים או למבני ציבור ובאופן טבעי מושכים את סקרנות המבקרים. מעטים בתי המידות המשמרים את שם בעליהם הקדומים כמו מצבות מהודרות (למשל פאלצו פיטי או פאלצו קיג’י) וסמל המשפחה ההיסטורי (סטאמה) חקוק באבן על משקוף הדלת. בתים מפוארים אלה מספרים את סיפורי ההיסטוריה המקומית באמצעות הארכיטקטורה שלהם, אוספי האמנות וציורי הקיר שנותרו עדים לטעמם ולבחרותיהם של פרנסי העיר הקדומים.
הסמטאות הצפופות המשתרגות ומתפתלות ויורדות מהפיאצה מטה עד לפאתי העיר והשדות הסובבים מספרות את הסיפור של רוב התושבים האנונימים. הבתים פשוטים וצפופים בנויים כמארג סבוך כשבית תומך בבית השכן. הסמטאות צרות ולא פעם מאפשרות מעבר של אדם אחד או שניים. לעומת תושבי הכיכר המרכזית שיכלו להגיע לביתם במרכבה, תושבי הסמטאות הצרות נאלצו ללכת ברגל ולטפס במדרגות תלולות עם המשא על כתפיהם. השמש כמעט ולא חודרת את הסמטאות הצרות ולכן הצל משמר את הקרירות, יתרון משמעותי בקיץ והגנה מפני רוחות וגשם בחורף.
השבוע יצאנו לתעד מעט מהבתים הפשוטים שאותות הזמן העניקו להם פיוטיות אנושית צנועה. החצרות הקטנות עם עציצי טרה קוטה שהפרחים שלהם מושקים כל בוקר במסירות עם משפך ידני, גינות הירק הקטנות צמודות לקיר הבית שם גדלים בקייץ זוקיני ועגבניות אדומות אותם משמרים בצנצנות לימי החורף, תלת אופן ״משאית זעירה” שמצליחה להתפתל בסמטא הצרה ולהביא עצי הסקה לקראת החורף, כיסא צמוד לקיר למנוחת אחה״צ מוצלת, הכביסה מתייבשת בין שני חלונות באויר הפתוח והוילון על דלת הכניסה מגן מהחום וגם מבהיר שבעל הבית הלך לנוח ונא לא להפריע.
תמונות מדהימות מביאות את האוירה מעבר לים כף.
אהבתיאהבתי
תודה אלישבע
אהבתיאהבתי