מסע בוילה אדריאנה

טיבולי, 2021.
מסעותינו לגילוי יופיים של הגנים האיטלקים (כתבנו על זה כאן ) לא יהיו שלמים אם לא נבקר בגני Villa Adriana. מביקורינו האחרון זכור לנו אתר ארכיאולוגי מאובק וצרוב שמש. אבל מאז עברו כשלושים שנים, וב-1999 הקומפלקס ההיסטורי הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסקו. תרמות ותקציבים של משרד התרבות האיטלקי והאיחוד האירופי הופנו לשימור, שיחזור, והנגשת האתר למבקרים והיום הוא מספק חוויה חדשה, ירוקה ומרשימה הרבה יותר.

הוילה המכילה גנים מסוגננים וכשלושים מבנים בנויים באבן מקומית טרווטין, ליים, וטופו, היא קומפלקס גאוני ומרשים. היא הוקמה בתחילת המאה השנייה לספירה בשנים 118-138 ונחשבת כמודל לסגנון הגינון האיטלקי והאירופאי, וכנקודת התחלה של עיצוב נוף המקיים דיאלוג עם ארכיטקטורה וטבע. העובדה המעניינת היא שהגן שנחשב ערש הגננות האירופאית והיה למקום מחקר לימוד והשראה במהלך הרנסנס, עד היום אוצר בתוכו רעיונות גלובליים עתיקים אך רלבנטיים.

הגן עוצב בהשראת רעיונות ומקומות שהרשימו את אדריאנו במהלך מסעותיו, כמו הסטואה באתונה, picile מבנה של בריכת מים מרכזית וסביבה מסלול הליכה למדיטציה והשראה או תעלת מים מ- canopo נמל הלניסטי עתיק שראה בדלתא של הנילוס בקרבת אלכסנדריה. הקיסר אדריאנו (Hadrian 117-138) או בשמו המלא Pubilo Elio Traiano Adriano היה איש תרבות חובב מסעות, אמנות, פילוסופיה, שירה, ספרות, פילוסופיה, גנים, טבע וארכיטקטורה. את הוילה הקים בשובו ממסע ארוך שערך ברחבי האימפריה, בבריטניה, גאליה, גרמניה והמזרח הקרוב. הוא הרבה לבקר באתונה, ויוון היתה התרבות המועדפת עליו, אבל גם התרבות המצרית / יוונית באלכסנדריה היתה מקור השראה משמעותי.

הוילה מורכבת ממבנים רבים ומרשימים. היא נחשבת ל città ideale עיר אידאלית ובה ארמון הזהב, אמפיתאטרון, ספריה לכתבים בלאטינית ויוונית, מרחצאות אדים, בריכות נוי, מגורי עובדים, גני ירק, מקדש, אוניברסיטה, וחדרי אירוח. שטחי הוילה ומעונו הפרטי של הקיסר משתרעים על מרחבים מרשימים באיזור שופע מים, מעיינות סולפיטים ואדמה פוריה. זה מקום מפלט אידיאלי לקיסר רחוק משאון החיים הפוליטים והמולת הבירה רומא ועדיין במרחק נסיעה קצר על ויה טיבורטינה או שייט לאורך הנהר Aniene.

אחרי שובו של אדריאנו מהפרובנציה יהודה ומירושלים שם הכניע את מרד בר כוכבא, ולאחריו השמיד והגלה את אוכלוסיית המורדים היהודים, החריב את העיר ושינה את שמה ל׳אליה קפיטולינה’ בפרובינציה החדשה Palaestina, הוא היה עייף מקרבות ומסעות.

הוא עבר להתגורר רוב הזמן בוילה שלו, ממנה ניהל את האימפריה עד מותו בשנת 138 בגיל 62. לאחר מות אדריאנו הוילה שימשה את הקיסר מרקוס אורליוס ובהמשך שליטים נוספים עד נפילת האימפריה במאה הרביעית.

מאז הוילה והגנים ננטשו והפכו לחורבות. חלקי שיש, פסלים ועיטורים נלקחו מהמקום לבניית מבנים אחרים כמו כנסיות. שודד מפורסם הוא קרדינל ד’אסטה הידוע (כתבנו עליו כאן) שלקח במאה השש עשרה פסלים ועיטורים רבים לקישוט הוילה והגנים שלו שבנה בטיבולי לא רחוק מוילה אדריאנה שבאופן טבעי שימשה לו מקור השראה. אדריאנו השאיר ברומא חותם אמנותי חשוב, שכלל את קסטלו סנט'אנג'לו, הפנתיאון וכמובן הוילה שלו בטיבולי. כמו נפוליון ששינה את פניה של פריז, גם לאדריאנו היה צורך להשאיר מורשת אסתטית ועיצובית, שניכרת עד היום.

צילומים: אילנה אפרתי .

תגובה אחת ל-“מסע בוילה אדריאנה

  1. פינגבק: מסע לסיכום שנה 2021 | מסעות בגארדרובה·

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s