איטליה/לונדון, ספטמבר 2020
אומרים ש״כביסה מלוכלכת לא מכבסים בחוץ״. השבוע געשו כותרות העיתונים לאור עדויות עובדי הבית הלבן מהן עולה שיש מי שמכבס בחוץ ולא סתם בחוץ אלא בחוץ לארץ. שוב נחשפנו לאופן הציני בו ניצלו בני משפחת נתניהו את שירותי הכביסה המוצעים לאורחים בוושינגטון ולקחו עימם למסעותיהם מזוודות מלאות בכביסה מלוכלכת.
מלבד הבושה שמעורר הסיפור, הוא מזכיר לנו גם את המשפט הידוע שמקורו כמובן בזמנים בהם מכונות הכביסה עדיין לא הומצאו ואת הכביסה כיבסו באמת בחוץ, בפומבי על שפת מאגרי מים, נהרות או בריכות ציבוריות. שם כרעו נשים ושיפשפו את הבדים של המצעים והבגדים שעות ארוכות. באותו הזמן גם החליפו מידע חברתי וריכלו, וכמובן בחנו זו את כביסתה של זו (על מכבסות וניקוי יבש באיטליה כתבנו לא מזמן פה).
כביסה וניקיון הם נושאים רלבנטים במיוחד בערב יום כיפור, שחל מחר. יש לנו צורך לעשות סדר, לפתוח דף חדש ונקי. נהוג ללבוש בגדים בהירים ולבנים, ויש תחושה של היטהרות מה״ליכלוך״ של השנה החולפת לקראת כניסת השנה החדשה והצחה (עוד על כביסה ואמנות כתבנו כאן).
לסימבוליות יש גם צד ענייני הקשור לתחזוקת המלתחה שלנו בחילופי העונות, החלים כעת בין הקיץ לחורף. אנחנו ממליצות להמנע מאחסון בגדים לא נקיים זמן רב ובוודאי שלא כדאי לערום אותם במזוודות ולהמתין להזמנה מהבית הלבן..
בגדים רצוי לתחזק ולנקות באופן שוטף. ברור שאם הבגד עולה עשרה שקלים, או אפילו מאה, יש מי שישתכנע שכדאי לזרוק אותו ולקנות בגד חדש כי הניקוי יעלה יותר. יש בכך מן האמת: ניקוי יבש יכול לעלות שלושים, חמישים, ואף מאה שקלים. זה סכום לא זניח לתחזוקה של בגד, ובהחלט צריך לקחת אותו בחשבון בעת הקנייה. היום אנו ערים הרבה יותר לנזקים של עודף הצריכה, ומעדיפים בגדים שאפשר לשטוף בבית ולצמצם שימוש בכימיקלים.
לכן בהיבט קיימות ואקולוגיה רצוי להשקיע בבגדים באיכות בדים גבוהה, בגזרות איכותיות ועיצוב שמתאים למבנה הגוף. כדאי לרכוש בגדים שניתן לכבס ולשמר לטווח הארוך וכך לבנות ״מלתחה חכמה״ שניתן להנות ממנה שנים רבות.
בגדים ניתן -ורצוי – לכבס בבית ולא בניקוי יבש. כך נוכל להימנע ממגע עם חומרים כימיים שבהם עושים שימוש במכבסות ניקוי יבש, וגם לצמצם את זיהום הסביבה. כביסה במים בחומרי כביסה אקולוגיים היא המומלצת ביותר.
אם אנחנו רוצים שבגדים יראו טוב אחרי כביסות, אין ברירה אלא לבחור בגדים התפורים מבדים באיכות גבוהה. אחת התכונות של בד טוב היא צפיפות הסיב: בדים ארוגים בצפיפות גבוהה ישמרו על המבנה שלהם ולא ישחקו או ידהו כמו בדים זולים יותר.
לקראת חילופי העונות, אנחנו מגישות לכם את המדריך של ׳מסעות בגארדרובה׳ לכביסה ותחזוקה נכונה של בגדים:
- לא להחזיר לארון בגד משומש גם אם הוא נלבש רק פעם אחת.
- חולצות כותנה לבנות יש לכבס מיד אחרי לבישה. כדאי לשפשף ביד את המקומות הרגישים (פעולה המונעת הצהבה של הכותנה הלבנה שמתקבלת בעקבות המגע של הבד עם שומני העור, בושם, קרם לחות וכו׳
- כדאי להשקיע בכביסת יד, בעיקר של בגדים טובים ואהובים. עצלנים ועסוקים יכולים לבחור בתוכנית כביסת יד במכונה, עם סחיטה מינימלית.
- בכביסה ביד להקפיד על שטיפה בהרבה מים.
- לתלות את הבגד ליבוש על קולב רחב בצל או ליד חלון פתוח.
- לא מומלץ להשתמש באבקות כביסה עם מלבינים.
- בכביסה במכונה להפריד באופן מוחלט בין לבנים לכל שאר הצבעים.
- בגדים כהים כדאי להפוך בכביסה, ביבוש ובגיהוץ.
- בגדים שחורים מכותנה כדי לכבס ביד כדי להימנע מ״שברי קימוט״ שנשארים אחרי הייבוש/
- כתמים עקשנים בבדים בהירים אפשר לנקות עם סודיום ביקרבונט (סודה לשתיה). בבדים כהים מומלץ לא לשפשף את הכתם כי זה יגרום להבהרת האיזור כולו ביחס לשאר הבגד.
- כדאי לכבס מדי פעם גם בגדים שלא נלבשו כמה חודשים כדי להימנע מהופעת כתמי יושן.
- כתמי יין אדום אפשר להסיר עם יין לבן או בהשרייה ארוכה בחלב.
- בגדים מבדי פשתן הם בעלי אופי מקומט באופן טבעי. רצוי לא לסחוט באופן חזק, לא לתלות בשמש, ולגהץ בעודם לחים או במגהץ אדים.
- בגדים שמאכסנים מעונה לעונה מומלץ לכסות בבד ולא בניילון.
כל הבגדים המצולמים מתוך המלתחה הפרטית של אילנה, עוצבו ויוצרו בסטודיו אילנה אפרתי בין השנים 1990-2015.
תודה על הטיפים, הבגדים מקסימים ביותר.
אהבתיאהבתי
פינגבק: עשור של מסעות | מסעות בגארדרובה·
פינגבק: מסע בארון הבגדים אחרי שנה וחצי | מסעות בגארדרובה·