מסע בגינת הירק

איטליה, מאי 2020

השבוע באיטליה נמשכות ההגבלות על היציאה מהבית (שהחלו לפני יותר מחמישים ימים). לכן גם המסע השבועי שלנו הוא קרוב לבית: אנחנו מזמינות אתכם לצאת איתנו מדלת המטבח, לעבור את עץ הזית העתיק הניצב בין המטבח לגן הירק המואר באור שמש בוקר נעימה, לפתוח את השער הקטן שבגדר המרושתת ולפסוע לאט בין ערוגות הירקות והפרחים.

עונה חדשה אביב 2020

השנה אנחנו שוהים בגן באופן רציף מפברואר. זו אולי הפעם הראשונה שאנחנו לא עוזבים את הגינה והבית ויוצאים למסעות רחוקים כהרגלינו. היתרון הוא שכל הטיפול בגינה מהחורף משלב הכנת הקרקע וקיטום עצי הפרי בסוף החורף, ועד שתילת הצמחים בתחילת האביב היה רציף ואף ללא עזרה חיצונית.



הגינה כמרחב נטול רעלים

אחד החלומות שלנו היה ליצור גן כמרחב נטול כימיקלים וקוטלי עשבים רעילים, בשונה מהחקלאות התעשייתית הזקוקה לפתרונות מידיים כנגד מחלות ומזיקים, ומונעת מדרישה לייבול גבוהה לפי התפיסה הקפיטליסטית של מיקסום הרווחים על חשבון בריאות הקרקע והמזון.

האתגר לגדל לבד, ללא ידע מוקדם או ניסיון, ירקות לצרכי המשפחה הוא מרתק. זהו שילוב של עבודה פיסית באוויר הפתוח, לימוד והבנת תהליכים טבעיים כמו מחזוריות החיים בטבע מנביטה לקמילה, ואתגר תכנוני ואמנותי. הגן הוא יצירה מתמדת המתחדשת ללא הרף ובצידה גם הסיפוק של אספקת ירקות ופירות עונתיים טריים ואורגנים מהגן לצלחת.

הגינה כחוויה בעידן הבידוד הכפוי

אחת המסקנות שלנו מחווית העבודה היום יומית בגינה, בעיקר בחודשים האחרונים, היא האנרגיה הטובה שהעבודה מעניקה. לא מדובר בתמורה כלכלית במובן הרגיל של ״תמורה מול השקעה״, כי ברור שההשקעה של הזמן והמאמץ הפיסי, התכנון והחומרים אולי איננה ״כדאית״ מבחינה כלכלית. אבל זו תמורה מסוג שונה שיכולה להפיג את תופעת הניכור והבדידות המאפיינת את החברה המודרנית. הסיפוק העמוק של עבודת הגן הפיסית נובע גם מהיבט רוחני שטמון בריכוז, בשקט, בריחות שמדיפים הפרחים וצמחי התבלין ובסאונד של הטבע:כל אלה הם תמורה מספקת מאד.

מעגל

גן הירק הוא עונתי וזמני, לעומת צמחי נוי קבועים, עצים ושיחים אחרים בגן. לכן יש לחשוב עליו כעל מעגל שנתי של נביטה וקמילה. כל שנה הגן נולד מחדש וזו תמיד הזדמנות לארגן ולתכננן את הערוגות ואת הצמחים באופן חדש, לדמיין איך יראה הנוף של הגן כשהצמחים יגדלו, הצבעוניות, הגבהים. אפילו אלמנטים כמו קנה הסוף שתומכים בצמחים הופכים לאלמנט אסתטי בתכנון נכון. בסוף החורף לפני השתילה יש הזדמנות לממש מסקנות ורעיונות מהעונה הקודמת ולתכננן בהתאם.

פוריות הקרקע

המחשבה על הגינה האורגנית מתחילה במחשבה על הקרקע כחומר גלם, כאורגניזם חי. לכן אין להוסיף לה כימיקלים ומלחים כמקובל בחקלאות תעשיתית. הריקבון מפרק שאריות צמחים עלים ובעלי חיים ומטייב את האדמה ממש כמו ביער הסמוך המתאפיין בדישון עצמאי.

בסוף החורף אנחנו מוסיפים לקרקע קומפוסט שהכנו משאריות אשפת המטבח, צמחים ,עלים, שנרקבו ושבים ומדשנים את הקרקע. בין העונות אנחנו זורעים קטניות שמשמשות כזבל ירוק, ובעונה שותלים את הצמחים תמיד במחזוריות שונה כך שכל שנה מגדלים צמחים אחרים באותה ערוגה.

מגוון בוטני

כמו בשדות וביער גם בגן הירק שלנו אנחנו מגוונים את הצמחים ונמנעים מסוג צמח אחיד בערוגה (מונו קולטורה) המגביר את תופעת המזיקים. אנחנו שותלים בין הירקות פרחים וצמחי תבלין שונים בעלי ניחוחות כמו מנטה, רוזמרין, מרווה באופן משולב המעודד הדברה ביולוגית. כך הצמחים עוזרים לעצמם, מגינים אחד על השני ומושכים לגינה פרפרים, דבורים, ציפורים וחרקים.

אורטו 

באביב 2019 חגגנו את הוצאת הספר שלנו אורטו orto (גן ירק באיטלקית ) כתבנו על זה כאן. בספר תארנו שנה בבית ובגן מאביב לאביב, באמצעות מאות צילומים יום יומיים ואינטימיים פרשנו את יומן הצבעים המקומי, האור המשתנה ורעיונות לבישול ביתי ופשוט שנולדים בהשראת תנובת הגן בחודשי השנה השונים. הצגנו את הרעיונות האלה גם בכנס על עתיד המזון במילנו, וגם כתבנו על זה כאן. העלנו את המחשבה והתקווה שבעתיד גם תושבי הערים יוכלו לשוב ולגדל את הירקות המשפחתיים בגינה עירונית משותפת או אולי במרפסת הדירה או בגג.

כיום כשאנחנו מבודדים בבית כארבעה חודשים, החוויה של הטבע, העבודה בגן וגידול הירקות מתעצמת ומקבלת משמעויות חדשות. החיבור לקצב של הטבע והעיסוק האיטי בגן הירק, במעגל הצמיחה והקמילה, בבישול עונתי, הוא צורך אוניברסלי שיכול לחדש את האיזון בין האדם לסביבה.

*אפשר לקנות את הספר אורטו פה באתר ונשלח אליכן עד הבית (לינק מצד שמאל למעלה).

צילומים: אילנה אפרתי, כל הזכויות שמורות.

5 תגובות ל-“מסע בגינת הירק

  1. פינגבק: עשור של מסעות | מסעות בגארדרובה·

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s