לונדון, ספטמבר 2019.
חגי תשרי מסמלים זמן של חשבון נפש. במחשבה היהודית, ראש השנה מעניק לאדם הזדמנות לתיקון המידות, לרכישת הרגלים רצויים ושחרור מקלקולים. היהדות מציגה את התיקון כעבודת האדם על עצמו, הטמונה במחשבה, במודעות וברצון לפעול למען שיפור אישי וחברתי. התיקון נועד להאיר את הפגמים והתכונות השליליות שלנו, ושל העולם, ולשנות אותם לטובה. החיפוש אחר התיקון, המושלם והפגום, נראה לנו מתאים במיוחד בעידן בו צעירים רבים יוצאים לרחובות בעקבות גרטה, ודורשים את תיקונו של עולם הטבע.
אך מה ראוי לשינוי ומה לא? האם הכישלונות והטעויות של בני האדם הם חלק מחיים מלאים, או שהם פגמים שצריך למנוע ולהעלים? היהדות, הפסיכולוגיה והפילוסופיה מציעות דעות שונות ומשתנות על השאלה הזו, שנותרת רלבנטית גם אחרי מאות שנים של מחשבות והתפלפלויות.
רעיון התיקון אינו רק אבסטרקטי, אלא טומן בחובו גם משמעויות מעניינות לעוסקים בעיצוב ויצירה. המעצבת הבריטית ברידג׳ט הארווי, שפועלת השנה בסטודיו-רזידנסי במוזיאון ויקטוריה ואלברט, מתעסקת ברעיון האסתטי והפילוסופי של התיקון.
השבוע ראינו במוזיאון ויקטוריה ואלברט תערוכה מעניינת שלה לרגל פסטיבל העיצוב של לונדון, על תיקונים במוזיאון. איך מתקנים צלחת שבורה? איך מטליאים סוודר אכול עש? כיום, כשקל וזול לקנות צלחת חדשה, או סריג חדש, האם יש בכלל ערך בתיקון? האם מלאכת ההטלאה וההדבקה, שדורשת מיומנות מיוחדת, תעלם בקרוב מן העולם?
כל השאלות האלה מעסיקות את הארווי, שמוצאת דווקא ערך מיוחד במלאכת התיקון שאינה מנסה להחזיר את המצב לקדמותו, או ליצור חפץ שלם ומושלם, אלא נותנת מקום מיוחד לפגמים, לטעויות ולשברים שהופכים לחלק רצוי וחשוב בחיים.
הארווי היא יוצרת רב תחומית, שמושפעת בעבודתה מהאוספים העשירים של המוזיאון כדי ללמוד טכניקות יצירה ותיקון מן העבר. היא התמקדה למשל ברעיון ה׳קינצוגי׳ היפני, טכניקת איחוי פורצלן בעזרת מתכת, לרוב זהב או כסף, שנועדה להכיר בהיסטוריה של החפץ השבור. על ידי הדגשת קוי השבר במתכת יקרה, המתקנים היפנים מעניקים לכלי חיים חדשים שבהם גם הפגמים הם אות לגאווה. כך, הארווי מציגה צלחת פורצלן מצוירת שהייתה שייכת לסבתה, ונשברה ביום הלוויתה. הארווי איחתה את השברים בעזרת דבק צבוע ורוד זוהר, המדגיש את ההיסטוריה מלאת הרגשות של החפץ הדומם.
התיקון אינו רק מלאכה אמנותית, אלא גם חברתית. גם הארווי מארגנת סדנאות תיקון קהילתיות, בהן אומנים ומומחים מתקנים חפצים של הציבור בחינם, ועוזרים להשמיש מחדש קערות שבורות, סוודרים פרומים ורהיטים פגומים.
אנחנו מרגישות צורך בשינויי ותיקון בהרגלי הצריכה. במקום לקנות הרבה פריטים זולים ללא ערך אמיתי, אנחנו משקיעות בחפצים בעלי ערך רגשי ומשמעות שמצדיקים תיקון, כמו בגדים טובים ואהובים שמלווים אותנו בדרך. גם התיישנותם וסימני הזמן והשימוש שניכרים בהם אהובים עלינו לא פחות מהרגע בו הם היו חדשים.
תודה כתבה מעניינת
הישן והמעורר זכרונות מאוד חשוב לי וכל עוג אפשרי אני נוקטת בגישה של תיקון ושימור
אהבתיאהבתי