מסע מאחורי הקלעים של הספר אורטו

תל אביב, מרץ 2019.
בשבוע החולף, אחרי חורף גשום במיוחד בתל אביב, פרחי בר כיסו את החצרות האחוריות של הבנינים הותיקים בעיר. פרחים צהובים מילאו את מדרונות גן העצמאות על רקע הים הכחול. אנו הקדשנו את השבוע האביבי הזה לחגיגות הספר החדש שלנו אורטו שמתחיל ומסתיים באביב.
התרגשנו עם חברים שבאו לשמוע איך נוצר הספר (בהמשך כמובן נקיים מפגשים ונספר עוד) וחתמנו הקדשות אישיות על עותקים רבים שניקנו גם עבור חברים אהובים ובני משפחה לחג האביב.
הספר המודפס הוא תחנת סיום במסע, אבל הדרך שהובילה עד להדפסה מעניינת והיא מכילה פרק חיים מרתק של חלומות, עשייה, מחשבות ויצירה.
הספר שלנו מכיל מאות תמונות שנבחרו מתוך אלפי צילומים שאילנה צילמה במהלך שש שנים ומעבר ליופי הויזואלי הנוכח בהם הם מכילים את התחושות של אותם רגעים חולפים שמהם מורכבים השעות, הימים, השנים והחיים כולם.
כדי לכתוב על הגן ולצלם, היינו צריכות תחילה לשתול אותו. בספר אנו מתארות את תהליכי הכנת הקרקע שאותה השארנו לנוח מספר שנים ולהתנקות מהכימיקלים בהם השתמשו החקלאים שעיבדו אותה קודם.
צילומי הורדים של חודש מאי היו אפשריים רק אחרי ששתלנו כמה מאות זני ורדים, חלקן זנים עתיקים איטלקיים. טיפחנו אותן, קטמנו באופן מדויק ואחרי מספר שנים הן הפכן לנוף הצילומים שמככבים בחודש מאי.
גם עצי הפרי בבוסתן שלנו, שאת פריחתם צילמנו בחודש מרץ, נטענו בעצמנו. אף הקפדנו לבחור בין עצי פרי עתיקים שגילינו אצל אגרונומית/ארכיאולוגית שמחפשת זנים מקומיים נשכחים בחצרות מנזרים או בחוות נטושות ומכינה מהם יחורים. כך הגיעו לגן שלנו תפוחי עץ בטעם לימונצ׳לו או אגסים שנקראים ״אבנים״ כי הם כל כך קשים ומוכתמים ובוודאי לא היו עומדים בסטנדרט של כל סופרמרקט ממוצע. אבל הטעם שלהם כל כך מופלא והם נשארים איתנו עד הסתיו. מהם אור רקחה את האגסים בלימון ועשבי תיבול, המתכון שמופיע בחודש נובמבר בספר.
את היער הסמוך שהוא באופיו חורש ים תיכוני אנו מבקרות מדי יום. היער מסקרן אותנו במיוחד והוא מקור אנרגיה בלתי נדלה וגם ״חנות פגמנטים טבעיים״. השיטוט ממלא אותנו בתחושות שלווה ורוגע.
לחווית הביקור ביער יש לאחרונה תומכים רבים לאחר פרסום מחקרים המוכחים באופן מדעי את יתרונות השהות ביער לבריאות. מה שידוע בארצות כמו יפן או קוראיה בשם ״מקלחת יער״ קורה גם באופן קצת פחות עוצמתי, בדיפדוף בספר טבע כמו שלנו.
בחרנו בשם אורטו כי משמעותו גן ירק באיטלקית. אך קודם לכן חקרנו ארכיונים עתיקים בהם סיפרי המס מעידים על ההיסטוריה המקומית, ועל דפיהם המילים כתובות בציפורן. הנייר או הפרגמנט ספג את הדיו באופן שנוכחות היד הכותבת נותרה מוחשית. החוויה הזו הובילה את אילנה לכתיבת הלוגו של הספר בפונט ידני שמושפע מדפי הארכיון, רעיון שדרש הרבה שעות של נסיונות קליגרפיה בציפורנים שונות עד לתוצאה הרצויה המופיעה על כריכת הספר. המילה אורטו נכתבה בציפורן עתיקה שנקנתה בלונדון, בדיו כחול שהופק מצמחי היער.
הספר דו לשוני, בעברית ואנגלית. 
תוכלו לרכוש את הספר דרך הלינק המופיע בצד שמאל (במחשב) או בתחתית הדף (בנייד).
צילום: אילנה אפרתי. עיצוב גרפי ׳אורטו׳: דפנה גרייף.

7 תגובות ל-“מסע מאחורי הקלעים של הספר אורטו

  1. קראתי בגמיעה על התהליכים שהובילו לכתיבת הספר. הייתי רוצה להיות השוליה שלכם חחח גם להשתתף בתהליך וגם ללמוד ולקבל השראה מכן. מעריצה…אתן נשים יצירתיות מיוחדות עם מחשבה מקורית. אוהבת

    אהבתי

    • תודה אילנה יקרה
      אנו שמחות לשתף אותך ברגעים יפים שמצאנו בחיי היום יום שלנו בטבע,בגן ירק או בשולחן הסעודה יופי המעניק לנו השראה ואנרגיה
      את מוזמנת לבוא ולהנות מחווית היופי איתנו http://www.casarciccia.com

      אהבתי

  2. פינגבק: מסע אל אוכל ועיצוב | מסעות בגארדרובה·

  3. פינגבק: מסע שנתי – תשע שנים למסעות בגארדרובה | מסעות בגארדרובה·

  4. פינגבק: עשור של מסעות | מסעות בגארדרובה·

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s