קאפרי ספטמבר 2018.
לדמיין את האי קאפרי כאשר קוראים את ספרו של אכסל מונטה “מגילת סן מיקלה” זו חויה מיוחדת השמורה לקוראי הספרים.
ביקור פיזי באי הוא סיפור אחר לגמרי. האמת היא שמעולם לא חשנו צורך לעבור מחווית הקריאה והדמיון לחווית ביקור אמיתי.
ובכל זאת השבוע הוזמנו לקאפרי להשתתף באירועי שבעים שנים לפרס איטליה לתוכניות טלויזיה ורדיו שמעניקה רשות השידור והטלויזיה האיטלקית, RAI.
זה היה ביקורנו הראשון בקאפרי. את פשטות התיאורים הציוריים והאנושיים שבספר המפורסם לא גילינו. אכן המים היו כחולים והשקיעות היו יפות כמו שכתב אכסל מונטה בספרו: החוויות הללו, שאין להן מחיר או עלות, לא השתנו.
הסלעים המפורסמים הזדקרו מתוך הים ועצי האורן הירוקים המגוזמים כמו פטריות כמו נגזרו מתוך הכחול של המים והשמיים שנפגשו אי שם בקו האופק.
דילגנו במהירות על הרחובות המפונפנים עמוסי חנויות המותגים היקרים להחריד וגם על מסעדות התיירים היקרות והגרועות.
הגענו אל מבנה רחב ופשוט ביופיו האותנטי כדי להשתתף בפתיחת התערוכה”da capri a capri” שארגנה רשות השידור לרגל שבעה עשורים לפרס הבינלאומי. נזכרנו ששבעה עשורים היוו גם בישראל עילה לתערוכה מקום לאופנה במוזאון ישראל המבקשת לספר סיפור של מקום באמצעות האופנה.
אחרי מלחמת העולם השניה ובמהלך המלחמה האי קאפרי היה מבודד מכל מה שהתחולל ביבשת והפך למקום מקלט אקסטרה-טריטורילי למעטים (בניגוד לאיים אחרים קרובים שהפכו לבתי כלא למתנגדי המשטר). אך אווירת הניתוק לא נמשכה זמן רב: בשנות החמישים עם רוח השחרור של אחרי המלחמה האי משך אליו אנשים מפורסמים, אופנאים ושחקנים לחופשה משוחררת וחופשיה, צבעונית ונטולת דאגות. ההבטחה הזו מיגנטה לאי דמויות מעולם התרבות הבינלאומי כמו ג׳קי קנדי, סמואל בקט, אינגמר ברגמן ועוד…
התערוכה מבקשת לשרטט את השפה החדשה שנוצרה באי ובנתה את המיתוס הידוע של קאפרי, באמצעות בגדי מעצבים שעוצבו במיוחד לאי והובאו לכאן מתוך הארכיונים של בתי האופנה השונים שלרבים מהם קאפרי שימש במת בכורה. באמצעות קטעי ארכיון הסרטים של רשות השידור האיטלקית שצילמה בפעם הראשונה תצוגות אופנה בשידור חי מהאי, אפשר לגלות מחדש את החדשנות של שנות החמישים. קשה אולי להבין את משמעות החידוש היום כאשר התצוגות מצולמות באייפונים אישיים ונשלחות לאויר מיד באמצעות הרשתות החברתיות.
התצוגות הוצגו במקום בו מתקיימת התערוכה היום. זה מבנה של מנזר לשעברcertosa di san giacomo . בין המוצגים ניתן לראות בגד בהשראת נופי האי של Rocco Barocco שללא ספק שימש השראה לקולקציות עכשוויות של דולצ׳ה וגבנהvalentino ,pierre cardin ,enrico coveri ,livio de simone ,gianfranco ferre ,misson.
בתערוכה מוצגים גם המכנסיים המפורסמים שהגיעו עד מתחת הברך שקיבלו את המושג ״בסגנון קאפרי״ שעיצבה המעצבת הגרמניה sonja de lennart ושזכו להצלחה גם בזכותה של אודרי הפבורן. שנות השישים והשבעים היו השנים שהביאו את האי לתשומת הלב של תעשיית האופנה הבינלאומית. אירועי אופנה mare moda capri השפיעו על האופנה עם הקאפטאנים, הצבעוניות המיוחדת וכמובן, ללא אף בגד שחור או אפור.
קאפרי היא לא רק מקום, אלא גם רעיון, חלום. המיתוס של קאפרי הניע יוצרים ומעצבים כבר יותר מחצי מאה. התרומה של קאפרי לעולם האופנה גדולה מסך הסגנונות של האי, בין לבוש הדייגים, רוקמות התחרה של האי, או רקדני המחול המסורתי שהשפיעו על המעצבים. בסופו של דבר, קאפרי של עולם האופנה היא תמצית החלום על האי, בעיני המעצבים שדימיינו עצמם שטים אליו בסירה לחופשה, נוסעים בוספה בסמטאות הקטנות ואוכלים ג׳לאטו על חוף הים.