22 אפריל, 2017
היום מציינים בעולם את יום כדור הארץ. יש מי שמודע לשבריריותו של הטבע כל השנה. אך לאלו שלא חושבים על כך באופן קבוע, יום האדמה או יום כדור הארץ הוא הזדמנות לעצור, לפחות פעם בשנה ולחשוב על הטבע, על האויר שאנו נושמים ועל המים שאנו שותים.
בשנת 1970 נחגג בפעם הראשונה יום כדור הארץ, או יום האדמה Earth day. הוקמה התנועה המודרנית למודעות לסביבה ולהבטים הבעיתיים של החיים המודרניים. התנועה שמה למטרה להעלות את המודעות לתופעות זיהום הסביבה והאויר ממפעלים, תחנות כח, הטמנת פסולת לא מתמחזרת באדמה וכו. גם כיום, התנועה מארגנת מצעדים לרגל יום כדור הארץ, בסימן השמירה על איכות הסביבה בתקופה בה נשיא ארצות הברית ומנהיגים פוליטים אחרים מפקפקים בטענות המדענים על משבר האקלים שפוקד את העולם. סוף אפריל הוא תקופה מושלמת לציון יום כדור הארץ: האביב פורח והטבע מתגלה במלוא יופיו הירוק, האוויר עוד רענן וזוהר, ואור השמש צובע את הפרחים בגוונים בוהקים. זו אחת התקופות האהובות עלינו בשנה.
עם חלוף כחמישים שנים מיום האדמה הראשון, גברו ההבטים השלילים של הפעילות האנושית על הסביבה. מחקרים מדעיים מצביעים על הקשר בין עודף יצור וצריכה לתופעות אקלימיות כמו התחממות גלובלית ועוד.
עולם האופנה והטקסטיל הוא שחקן משמעותי בגרימת נזקים לסביבה. מיצור לא מפוקח במדינות מתפתחות הגורם שם להרס הסביבה ועד פתרונות בעיתיים של עודפי יצור בגדים סינטטים שאינם מתמחזרים, גם האופנה תורמת את חלקה להרס הסביבה. לפי האתר Textile Beat יותר משמונים מיליארד בגדים מיוצרים מדי שנה. בחשבון פשוט אפשר להסיק שכמויות הייצור העצומות עולות על כמות הבגדים הדרושה כדי להלביש 7 מיליארד בני אדם. התוצאה המתבקשת היא עודף בגדים המציפים את כדור הארץ ללא צורך.
לפעמים נראה שאין מה לעשות ואנחנו ממשיכים בפעילות היומיומית שלנו כאילו שהענין לא נוגע לנו. אבל יש דברים שגם אנחנו כיחידים יכולים לעשות כדי להגן על כדור הארץ. למשל, להגביר את המודעות להשפעה של הבחירות היומיומיות שלנו על האקלים, ולהתמודד עם הלחצים שמופעלים עלינו והופכים אותנו לצרכנים אובססיבים שמבלים את הזמן הפנוי בקניות.
ארגונים כמו 'מהפכת האופנה' מנסים לשכנע את הצרכנים לשים לב להיבטים האתיים של הבגדים שהם קונים, ולשאול מי יצר את הבגד ובאילו תנאים. הגברת המודעות לנעשה מאחורי הקלעים של תעשיית האופנה העולמית תסייע לא רק להגנה על הפועלים המיצרים בגדים בתנאי דחק, אלא גם לצמצום הצריכה כדי להגן על הסביבה.
חשוב להבין שכל אחד מאיתנו יכול להשפיע. אנו יכולים לקנות מוצרים יותר איכותיים וישרדו יותר זמן, לשאול את מותגי האופנה החביבים עלינו מי מיצר את הבגדים, לבדוק אם חומרי הגלם מתמחזרים, לקנות פחות מוצרים טרנדיים שנמאסים מהר, לרכוש מוצרים מקומיים שנתפרים באופן הוגן ומתחשב, וגם לנטוע עצים חדשים.