תל אביב, נובמבר 2016.
סיורי רחוב עירוניים הפכו לתופעה מוכרת. עיתונאים, חוקרים, אספנים, מרצים ועוד הפכו למדריכים ומובילי קבוצות בסיורים על נושאים שונים ומגוונים. מסיורי רחוב בעקבות דיירי בתים מפורסמים, מבנים ארכיטקטוניים, סיורים בעקבות ציורי גרפיטי ועד סיורים קולינריים בשווקים, ביקורי סטודיו או סיורי גלריות בימי שישי בבוקר.
אנשים מבקשים לדעת ולהבין יותר באמצעות מומחים. זו תופעה מעניינת כשלעצמה, בעיקר לאור עליית השיח הציבורי נגד מומחים בפוליטיקה העולמית. אך אולי ההתעניינות הגוברת במומחי תרבות מאפיינת את מורכבות האדם העירוני בעידן התקשורת הדיגיטלית המתנהל בעומס והיצף של מידע שטוח ומסחרי המהבהב מהמסכים המקיפים אותו. האדם מנותק ממגע עם חומרי גלם או בעלי מקצוע ומקיים חיי קריירה מקצועית תובענית בעידן שאינו מעודד השכלה רחבה, או מבט הומני קלאסי. למרות דעיכת הפקולטות המתמחות בתחומי מדעי הרוח או תחומים הומניים לטובת ביקוש ללימודי עריכת דין כלכלה ועסקים, סיורי המומחים צוברים פופולריות. מחשבה זו מסבירה אולי את הפריחה בתחום שאנו מכנות ״ההשכלה האלטרנטיבית״, שהולכת ומעמיקה ומציעה אפשרויות רבות להרחבת הידע והחשיפה לתחומים מגוונים.
ממש כמו שמדענים ופילוסופים יוצאים ממגדל השן האקדמי ומהמעבדה אל הבר השכונתי התל אביבי ומנגישים באופן בלתי אמצעי לקהל צעיר את המחקר שלהם במילים פשוטות, הגיע אולי גם זמנה של האופנה לצאת מהמרחב הצרכני, הפשניסטי והיחצ"ני המקובל בישראל (כמו שכתבנו כאן). אולי הגיע העידן בו הקהל חוזר ומגלה עניין בקשרים בין אופנה לחיים, לחברה, לאומנות, לפוליטיקה או לתרבות המקומית. אולי הגיע הרגע לשאול איך וכיצד הלבוש מייצג אותנו כאינדבידואלים וכחברה.
מגזין ״מסעות בגארדרובה״ חוגג בקרוב שש שנים ומבקש "לפתוח את הראש", להעשיר את המחשבה של הקוראים באמצעות מאמרים שבועיים בהם אנו אורגות מארג של הקשרים ואסוציאציות בין אופנה, אמנות, תרבות, היסטוריה ופוליטיקה.
אנו מסקרות כאן נושאים רבים ומגוונים, מתערוכות אופנה ואומנות בעולם ,מספרות מה לבשנו, מה משמעות חומרי הגלם ומעודדות את המודעות לאתיקה שמאחורי הבגד. כך אנו משפיעות בדרכנו גם על יוזמות נוספות כמו למשל מיזם מסחרי חדש מבית walk talk המנסה להתמודד עם האתגר באופן מרחיב דעת ורציני באמצעות סדרת מפגשים וסיורים מעניינת.
הסדרה הראשונה תעסוק בתשוקה לאביזרי אופנה. הסדרה Obsessories כוללת הרצאות של אמנים, צלמים, ומעצבים שכל אחד ואחת יביאו את הזווית המיוחדת שלהם בזכות מומחיות וידע עצום שברשותם. הסדרה מאירה צדדים פילוסופיים, פסיכולוגיים, סוציולוגיים וכמובן ובעיקר תרבותיים שמזינים וסובבים את עולם האופנה. השבוע קיימנו ראיון עם אוצרת הסדרה נירית נלסון ושאלנו אותה איך כאוצרת ומרצה ותיקה אשר באה מעולם העיצוב והאומנות היא ניגשת לנושא.
מסעות :איך את רואה את העניין המתעורר ואת הנכונות של הקהל לשלם עבור סדרת הרצאות תוכן בנושא אופנה?
נירית נלסון: ראשית גיליתי שברגע שאני מספרת שאני עסוקה עכשיו בהכנות לסדרת הרצאות חדשה בנושא אופנה אפילו בשיחת חולין זה כבר מייצר הסתייגות כי זה נתפס כתחום שטוח, מהיר, חולף, סלבי ולא עמוק כמו אומנות או עיצוב מוצר. לא ממש ברור איך ליצר מזה סדרת הרצאות. אבל בהמשך כשאני מתחילה לספר איך אני רוצה להתייחס לנושא וכשאני מגיעה למרצים ומעניינת אותם אני מדביקה אותם בהתלהבות שלי. אז ההתייחסות משתנה ואנשים מתחילים להתעניין ולהתלהב. אני מגיעה לחוקרים, מרצים, אמנים, מתחומים שונים כמו צילום, סוציולוגיה, צורפות כדי להרחיב את הדיון והמחשבה ולהציג כמה הוא מרתק ומסקרן.
מסעות :מה לך ולאופנה?
נ.נ: אני לא משדרת טיפוס של אופנה אבל זה נורא מסקרן אותי ומאד מעניין אותי. למשל בסיור עיצוב שערכתי ביפן הקדשתי יום לסיור אופנה כי נראה לי שעיצוב אופנה חשוב ונכון בקונטקסט תרבות העיצוב היפנית. כך שבאופן טבעי כשבניתי את נושאי ההרצאות לסדרה הזו פניתי למומחה שכותב ספר על יפן והוא ירצה על עיצוב אופנה ביפן במאה העשרים.
מסעות: את חקרנית וסקרנית, מדוע לא הגעת עד היום לחשוב על אופנה כחלק מעיצוב…ולא אצרת אופנה מקומית?
נ.נ. זה לא לגמרי מדויק. ב2002 הוזמנתי לאצור תערוכה על עיצוב נעליים ישראלי בטוקיו. אני הגדרתי את זה עיצוב נעליים מישראל ולא עיצוב ישראלי והזמנתי מעצבי נעליים ספורים שפעלו אז בסצנה בישראל לעצב נעליים במיוחד. לכל זוג נעליים התאמתי שיר היקו יפני. התערוכה הייתה קטנה ואינטימית אך זכתה להצלחה רבה. אני חושבת שכשהאוצר הוא סקרן, חקרן ומתלהב ומאמין שכל תחום של תרבות מסקרן ומלמד אותנו על עצמינו ומכל דבר ניתן ללמוד. זו נקודת מוצא טובה כמו שהורי נהגו לומר אין מקום משעמם בכל דבר יש משהו מעניין.
מסעות :האם לדעתך בישראל 2016 יש מקום לדיון מעמיק, למחשבה והחלפת דעות אינטלקטואלית בנושאים של אופנה מחוץ לכותלי האקדמיה והמחקר התיאורטי שגם הוא צנוע ומוגבל ?
נ.נ אני חושבת שכן, יש מקום ומאמינה שאדם פתוח יכול למצוא ענין בכל דבר, האופנה היא חלק מרכזי בחיים שלנו ואם נפתח דיון זה יכול להדהד לתחומים נוספים.
צילומים מתוך סיור אופנה walk talk בסטודיו אילנה אפרתי.