פאריז, יוני 2016.
האם הבגד עושה את האדם, או שהאדם עושה את הבגד?
השאלה הזו עומדת במרכז תערוכה חדשה במוזיאון האופנה פאלה גאליירה בפאריז, שבה ביקרנו השבוע (התערוכה מוצגת עד אוקטובר). התערוכה אוספת פריטים שונים ממחסני המוזיאון, ומספרת את הסיפור של האנשים שלבשו אותם. הנושא המרכזי אינו המעצבים, הבדים, הטכניקות או הסגנון אלא דווקא האנשים, והאופן שבו השתמשו בבגדים בעבודה, בחיי היומיום, בתיאטרון או בארמון המלוכה. האופי והזהות של הלובשים מעניקים משמעות לבגד, שאינה בהכרח אותה המשמעות שהעניק לו המעצב.
התערוכה מגוונת מאוד, ובה פריטים שונים ומשונים, החל מהמחוך של מארי אנטואנט, עד לבגד מפואר ומלא פרחים של אריסטוקרט צרפתי שאהב גינון, דרך סינר העבודה של הכובסת ומכנסי הג'ינס של נער השליחויות במאה ה-19. הפריטים מוצגים במרחק נגיעה, וקשה שלא להתפעל מהפרטים הקטנים, הרקמות, הטלאים, התפרים המתוחכמים והיצירתיות העיצובית. אבל המוקד של התערוכה הם האנשים שלבשו את הבגדים. מה נותר מהם, מהאישיות והאופי שלהם, בבגדים מאות שנים לאחר שנלבשו? לא תמיד אוצרי התערוכה בראשות מנהל המוזיאון אוליבייה סאייאר מצליחים לענות על השאלה הזו. התיאורים הלקוניים של הדמויות שלבשו את הבגדים – אודרי הפבורן, או אחות אנונימית במלחמת העולם הראשונה, או אצילה צרפתית בחצר המלך לואי ה-16 – לא מספיקים ליצור רושם מורכב של האנשים, חייהם ואופיים. לכן, הקשר בין הפריטים השונים שהוצגו בתערוכה נותר עמום.
תערוכה דומה שראינו בשנה שעברה במוזיאון העיצוב בלונדון (וכתבנו עליה כאן) עסקה באופן משכנע בקשר בין בגד לכוח. התערוכה סקרה מגוון נשים מרכזיות באמנות, פוליטיקה, עסקים ומחקר, והציגה את הבגדים שהן נוהגות ללבוש. התערוכה לוותה בהסברים מעמיקים, בסרטי וידאו וראיונות עם נשים במוקדי כוח שמתארות את החשיבות של הבגדים ליצירת תדמית ולבניית זהות. ההתמקדות בנשים עכשווית הקלה כמובן על אוצרי התערוכה לחשוף את הקשר שלהן עם הבגדים. תערוכות היסטוריות, כמו זו שבמוזיאון האופנה בפאריז, מבוססות רק על המידע שנותר בארכיונים, ביומנים או באוספים פרטיים. הסיפור המלא של האנשים לובשי הבגדים לא תמיד שורד את תהפוכות ההיסטוריה, ויצירת הקשר בין הבגד החומרי לבין האדם שלבש אותו היא לעיתים משימה בלתי אפשרית.
למרות המגבלות, התערוכה הפריזאית מצליחה לעורר עניין. אפשר לראות אותה כחלק מטרנד ההתנגדות למותגים שמתחזק בעולם האופנה העכשווי. ההתמקדות באנשים ולא במעצבים, במותגים או בסלבריטאים מאפשר להבין את הכוח של הבגד ליצור עולם, שאינו תלוי בפרסום או במיתוג, ויש לו חיים גם הרבה אחרי הטרנד העונתי.