מונזה, מאי, 2016.
גילגולים רבים עברו על הוילה המלכותית של מונזה אשר נבנתה בהזמנת שליטת האימפריה האוסטרו הונגרית מריה טרזה כמתנת כלולות לבנה שליט לומברדיה ומילנו. הוילה הייתה מעון קייץ לא רישמי, מוקפת פארק ירוק רחב ידיים, גני ורדים וחממות פרחים .
רק לאחרונה הסתיימו כאן שיפוצים נרחבים שתנהלו בעצלתיים במשך עשרות שנים במימון ארגוני המסחר של העיר מונזה. העבודות השיבו לוילה שתוכננה על ידי ארכיטקט האימפריה giuseppe piermarini ועוצבה בסגנון נאו קלאסי את האלגנטיות המינמליסטית שהיתה לה כשנחנכה ב-1780.
ביקור בוילה מעורר מחשבות על כל אותם בעלי המקצוע ארטיגנים ואמנים ( ״מייקרס״ כמו שהם נקראים היום ) שהיו מעורבים לפני מאתיים שנים בבנייתה. הארכיטקט המקורי ואחריו בתקופות שונות ארכיטקטים אחרים הוסיפו אגפים, תיאטרון ועוד. בעלי המלאכה, הנגרים, מעצבי הטקסטיל, מעצבי הרהיטים, מתכנני הגנים ועוד כל אותם שנטלו חלק בבנייה המקורית ואחריהם המשפצים שהסבו את הוילה לשימושיה השונים מבית קייץ לשליטי לומברדיה האוסטרים ועד מחנה צבאי בימי נפולאיון ושוב אחריו האוסטרים ואחריהם מלכי בית סבויה שאחד מהם נרצח כאן בהתנקשות. בנו אומברטו השלישי זנח את הוילה אשר נמסרה יותר מאוחר במתנה לעירייה של מונזה.
עם סיום השיפוץ הנוכחי הוילה חוזרת גם לעבר היותר קרוב שלה כששימשה בשנת 1923 אכסניה ראשונה לתערוכת ארט דקו הבינלאומית של מילנו שהיא הטראינלה לעיצוב איטלקי שנולדה כאן.
ב בשנת 1933 עברה הטראינלה מהוילה למשכנה הנוכחי ארמון האומניות במילנו שנבנה בזכות אירגון תעשיני הטקסטיל שמימנו את הבניה כדי להקים לעיצוב האיטלקי בית בלב מילנו .
מוזיאון הטריאנלה של מילנו מחזיק באוסף של כ1000 יצירות עיצוב המיצגות את התפתחות העיצוב האיטלקי והבנלאומי במאה השנים האחרונות והכוונה להעביר חלק ממנו לתצוגת קבע בוילה.
קומת ״הבלוודרה״ השוכנת ממש מתחת לגג הוילה שופצה לאחרונה על ידי הארכיטקט המילנזי מיקלה דה לוקי שחשף את קורות העץ העתיקות התומכות בגג הרעפים של הוילה ויצר חלל תצוגה חדש. היום מוצגת בו תערוכה חדשה ,"la bellezza quotidiana" יופי יומיומי. זו רטרוספקטיבה כרונולוגית של כמאתיים פריטים הסוקרת את העיצוב השימושי האיטלקי של מוצרי היום יום המוכרים לנו כאיקונים של העיצוב הבינלאומי משנות החמישים ועד היום. שמות רבים של מעצבים ותיקים וצעירים מופיעים יחד בחללי התצוגה של קומת הbelvedere המשקיפים על הגנים. ניתן להזכיר שמות כמו gio ponti,bruno munari achille ,castiglioni ,lorenzo damiani ,martino gamper ועוד רבים אחרים. תערוכת העיצוב, הגנים, האולמות ההיסטורים והחדרים המלכותיים הפרטיים של הוילה הפתוחים לביקור מעבירים חויה כוללת של התפתחות העיצוב והארכיטקטורה. בזכות השימור מעורר הכבוד לעבר, אפשר לראות התייחסות דומה גם להווה והבנתו כחלק מהתפתחות אותנטית אמיתית שיש בה באופן טבעי מבט סקרן בחיפוש השראה בעבר ומבט עם חדשנות קדימה.