מסע סתווי מהורהר

מילנו, ספטמבר 2015.

השבוע חשבנו שוב על משמעותן של עונות השנה, גם בהקשר לבגדים שאנו לובשות. האם האדם ניצח את הטבע והפך את עונות השנה למושג היסטורי? ומה ההשפעה של השינוי על תעשיית האופנה המערבית?

ביקורינו במילנו החל ביום שמש חם ללא זכר לסתיו האירופי הנחשק. חום של שלושים מעלות הוא טמפרטורה אידיאלית לחולצת פשתן קלילה ולסנדלים החושפים את שיזוף הקיץ. אפילו הבגדים שהוצגו בחלונות הראוה היו קלילים ונראה שלמרות שספטמבר עומד להסתיים אף אחד לא ממהר להציג בגדי חורף.

milano 2015 (13)

בהמשך גם הערב היה חמים, ואלפי אנשים גדשו את רחובות מרכז העיר באירועים רבים שהתקיימו מחוץ לתצוגות האופנה. מוסיקה, קוקטיילים, תערוכות. מגזין ווג נתן את חסותו לפתיחת חנויות אל תוך הלילה. רחובות מילנו הפכו למסיבה גדולה והציגו את תצוגת האופנה הכי אותנטית בשבוע האופנה.

milano 2015 (15) milano 2015 (16)

milano 2015 (17)

milano 2015 (18)

milano 2015 (19)

milano 2015 (1) למחרת בבוקר החל שבוע האופנה הרשמי של מילנו לקיץ 2016. פתאום ללא התראה החורף הפתיע. הטמפרטורה צנחה לעשר מעלות. הגשם ניתך בעוצמה, מלווה ברוחות עזות, משבש את התנועה בעיר ומקלקל את מצב הרוח לאורחים ולעיתונאים הרבים שהתרוצצו רטובים מאתר לאתר.

milano 2015 (9)

milano 2015 (5)

בעידן המודרני אנו נתקלים בשתי תופעות משמעותיות הקשורות לעונות. האחת, שינויים חריגים במזג האוויר משבשים את מושגי העונות (מקשים על החקלאות וגם – בהקשר אחר – מקשים על הנוסעים לארוז בגדים באופן מדויק). מאידך, חלק משמעותי מאוכלוסיית העולם עבר לחיות בערים בבניינים מודרניים ממוזגים השומרים על טמפרטורה קבועה בקיץ ובחורף.

milano 2015 (4)

לעומת הבניינים החדשים, הארכיטקטורה הקלאסית של מילאנו נראית מקושטת במיוחד.

milano 2015 (6)

השאלה המתבקשת היא, האם ארבע עונות יהפכו בקרוב למושג אוטופי או לזיכרון נוסטלגי?

אנחנו כהרגלינו יצאנו לשוטט בעיר, משאירות את תצוגות אופנת הקיץ לאנשי תעשיית האופנה הניזונים מהן, לידוענים ולידועניות, לפשניסטיות לבלוגרים של האופנה ולעיתונאי האופנה המחויבים לריצה המטורפת מתצוגה לתצוגה. קודם ניו יורק ואחר כך לונדון עכשיו מילנו ובהמשך פריס וטוקיו, בכל מקום אותה עבודת הסיקור המשמימה, והעלאת תמונות אינסופית לאינטרנט. מי זוכר מה הוא ראה מתי, באיזה עיר ושל איזה מעצב??? אולי העניין הגדול של עולם העיתונות בתצוגות האופנה נובע מהעובדה שחברות האופנה שיכולות להרשות לעצמן לקיים תצוגות כל כך יקרות קונות גם עמודי מודעות רבים המפרנסים את תאגידי התקשורת ועובדיהם.

למחרת הטמפרטורה עלתה ומזג האויר חזר להיות חם. לבשנו מקטורן פשתן ללא בטנה וסנדלים ויצאנו אל הרחוב.

20150924_151328

האופנה הגלובלית כידוע לא מתמצה בבגדים. סגנון החיים העכשווי מתגלה בשיטוט ברחוב המקומי. כאן מתחדדת ההבנה שהעיר מילנו שהיכרנו בשלושים השנים האחרונות משנה את פניה, והופכה מעיר נמוכת מבנים עם ארכיטקטורה בעלת אופי קלאסי שמרני של צפון איטליה, לעיר בעלת אופי טרנדי מודרני אשר פרנסיה מקדמים בניה מסיבית היוצרת קו רקיע חדש. לפתע מראה העיר התאחד עם הבנאליות של הבנייה הבינלאומית הקדחתנית המוכרת מניו יורק, בנקוק, תל אביב, שנחאי דובאי ועוד. הבניה המסיבית הזו קמה בין היתר על חורבות מפעלי היצור הרבים שאיפיינו את שולי העיר ונזנחו בעשורים האחרונים, עם תום עידן התעשיה האירופאי. כמה מהמבנים אשר ניצלו מהריסה שופצו לאחרונה והפכו למוזיאונים פרטיים וקרנות לאומנות ותרבות של חברות כמו פירלי (עליהן כתבנו כאן) או ארמני (עליו כתבנו כאן), או פראדה.

milano 2015 (10)

פאונדיישן פרדה: מפעל יצור לשעבר והיום קרן לאמנות

milano 2015 (2)מיצב של לואיז בורז'ואה באוסף פראדה, עליה כתבנו כאן.

milano 2015 (3)

קופסאות מקוריות בגלריית עיצוב רוסנה אורלנדי, לשעבר מפעל עניבות

נראה שאוכלוסיית הערים הגדולות בעולם המערבי וגם במזרח מתאחד למראה זהה של טרנדים דומים בלבוש. תוכניות אוכל זהות בטלוויזיה משפיעות על ההיצע הקולינרי במסעדות ובניה מודרנית בעלת זהות "מודרנית" מדמה נוף אחיד. האם המודרניות דורשת שנוותר גם על עונות השנה ונחייה בעולם חד-עונתי, שנשלט על ידי המזגן?

צילום: אילנה אפרתי, ספטמבר 2015

2 תגובות ל-“מסע סתווי מהורהר

  1. אני לא בטוחה שהצורך במזגן בארץ ישראל קשור למודרניות. הצורך במזגן קשור למזג האוויר שנעשה קיצוני ,שעות העבודה הארוכות ומיחשוב שפולט חום רב. פעם בחורף היו מחממים בלבד ועובדים רק בשעות האור בקיץ היו קמים מוקדם ועובדים לפני השעות החמות ועושים בהן סייסטה. היום תנאי העבודה השתנו ומנסים ליצור מרחב עבודה עם תנאים אחידים לאורך כל השנה. המראה זהה כי יצרנים גלובליים מזרימים אותה אופנה לכל החנויות בעולם. ייצרנים קטנים לא יכולים לעשות זאת.רוב האנשים גם לא יכולים להרשות לעצמם אופנה ייחודית שנשארת פריבילגיה של העשירים. כנ"ל כנראה גם לגבי מזון.

    אהבתי

    • הי ציפי! תודה על התגובה. המיחשוב, שעות העבודה הארוכות והמרחב האחיד שאת מתארת הם בעינינו דווקא חלק אינטגרלי מהמודרניות, מהחיים העכשוויים, שכבר לא מחוברים כל כך לטבע, לעונות ולמזג האוויר. בזכות הטכנולוגיה אפשר לוותר על הסייסטה אבל הויתור בא במחיר ריחוק מהטבע..

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s