במוזיאון העיצוב הבריטי בלונדון התקיימה השבוע פתיחת התערוכה של מעצב האופנה פול סמית'. היינו שם יום לפני הפתיחה הרשמית כדי לפגוש את המעצב החביב עלינו (על המפגש הקודם שלנו איתו כתבנו כאן).
סמית', אנרגטי, ידידותי ושופע ביטחון, שוחח בחביבות עם המוזמנים לבוש בחליפה בכחול צי (כהרגלו) וחולצה ירוקה פרחונית. הרעיון העומד מאחורי התערוכה הוא להיכנס לראש של המעצב. בחלל הכניסה הקירות גדושים אימג'ים שפול אסף במסעותיו התכופים סביב העולם. בחדרים הבאים נמצאים שולחנות עבודה המשחזרים את המשרד בו סמית' יוצר את עיצוביו. סרט וידאו מציג יום בחייו, בו הוא מתכונן לתצוגת האופנה של קולקציית הגברים שלו בפאריז.
סמית' מספר סיפור שאולי שייך לתקופה אחרת בה עדיין ניתן היה להתקדם לבד ללא תמיכה כספית או תואר במכללה לאופנה. רק בזכות עקשנות, סקרנות, יצירתיות, ועבודה קשה וסזיפית הוא הגיע למעמדו הרם בבריטניה ובעולם. זהו למעשה סיפור של אוטודידקט שעזב את בית הספר בגיל 16 בעיר נוטינגהם ועשה את כל הדרך עד להשגת ההכרה כמעצב אופנה בכיר איכותי ומקורי העומד בראש מותג המאתגר את השמרנות הבריטית. סמית משתמש במסורת ״היבשה״ המבוססת על חליפת צמר מחויטת ויוצר אופנה שהיא ״classic with a twist״. הרעיון הזה הפך להצהרה אישית אופנתית עם הצלחה מסחרית וזכה להרבה הערכה מהממסד הבריטי. בספרו סמית' כותב שהמוטו בו הוא מאמין יותר מכל הוא ״אתה יכול למצוא השראה בכל דבר״. לשאלתנו מה מיחד אותו כמעצב, הוא ענה: "אני עובד מתוך העולם האישי שלי ואינני מסתכל במגזיני אופנה. הבגד שאני מעצב נותן כבוד ללובש אותו ולא משתלט עליו!"
סמית' לא מסתגר בעולמו האישי. לשאלתנו אם הוא מכיר את הלקוחות שלו, הוא עונה "אני עובד כל יום שבת בחנות שלי בלונדון ומשרת את הלקוחות כמו מוכר". כל זאת למרות שהוא עובד כבר כ45 שנים, יש לו חנויות ב 73 ארצות, ורק ביפן יש לו 200 חנויות. מה שמניע את סמית' הוא הדחף להכיר אנשים, לראות את הבגדים נלבשים, ולגלות רעיונות חדשים שהוא מוצא ממש בכל מקום.

שיחזור חדר התצוגה הראשון של פול סמית', בבית מלון בפאריז. הקולקציה כללה ארבע חולצות, שתי חליפות ושני סוודרים. הלקוח היחיד שבא לתצוגה ביצע הזמנה וכך סמית' התחיל את הקריירה.
זו התערוכה השניה של סמית במוזיאון העיצוב הבריטי. התערוכה מתמקדת בבידול המעצב כאדם יוצר ומקורי אשר מושפע מאין סוף רעיונות, זכרונות, חפצים אישיים ותהליכים אישיים ומקצועיים של שינוי תמידי שעובר ה-DNA שלו כמעצב. בעיניינו יש בתערוכה התרסה כנגד העולם רוויי הסחורות הפשוטות חסרות הזהות המציפות אותנו התורמות לטישטוש ההבדל בין עיצוב אמיתי למסחר. בין העיצוב כאמנות והאופנה כעסק מסחרי הנשלט על ידי תאגידים, פול סמית' שומר על ייחוד. וגם כאן יש לו אמירה אישית: ״אני תמיד שומר את ראשי מעל למים הפיננסיים וחרד בצורה יוצאת דופן שאהפוך לאיש עסקים ולא למעצב״.
התערוכה מוצגת במוזיאון העיצוב בלונדון עד 9.3.2014
צילומים: אילנה אפרתי, 2013.
שולחנות עבודה מעוצבים היטב
אהבתיאהבתי