לציון אירועי שבוע הצמר הבינלאומי שנחגג בשבוע שעבר נחשוף טפח מעולם החומרים שלנו לסתיו חורף 2013-14 בהם מככבים צמר מרינו וצמר קשמיר במשקלים שונים ובטכניקות מגוונות.
נביא כאן סיפור קטן שהתחיל בבריטניה וחובק כיום את כל תעשיית הצמר העולמית.
בשנת 2009 הזמין הנסיך מווילס 12 תעשייני צמר מובילים לשיחה בענייין ירידת המכירות של הצמר הבריטי וירידת המחירים המשולמים לחקלאים מגדלי הכבשים ,כתוצאה מחולשת השווקים. התקבלה החלטה שהאופנה תשמש לשכנוע הצרכנים לוותר על צריכת מוצרים סינטטיים ולרכוש מוצרים מסיבי צמר. בשנת 2010 הושק מסע להגברת המודעות לצמר ויתרונותיו ובמקביל יצירת מודעות ושיכנוע הצרכנים נגד שימוש בסיבים סינטטיים בביגוד ובעיצוב הבית. מעבר ליעדים הכלכליים, מטרה נוספת של הפרויקט היא שימור הסביבה באמצעות עידוד השימוש בסיבים טבעיים מתכלים.
הנסיך משמש פטרון החברה המעודדת צריכת צמר באמצעות ״חינוך״ בסיסמה "live naturally and choose wool" שזוכה להצלחה רבה. חנויות בגדים ברחבי בריטניה מפרסמות את הסיסמא בחלון הראווה, כאות למחויבות לפרויקט ברמה העיצובית, החברתית והכלכלית. המשמעות של כל זה בעיניינו היא שחינוך לאיכות הוא לא רעיון ארכאי ומיושן, אלא כוח חשוב בתעשיית האופנה. על ידי הפיכת הצמר האיכותי לטרנד, הפרויקט הזה הצליח לעורר את דעת הקהל לשינוי ועזר בכך למגדלי הכבשים באוסטרליה, ליצרני הצמר הקטנים, וגם למעצבים המשתמשים בחומרי גלם איכותיים. בסוף השבוע שעבר פסטיבל הצמר הביא לאקדמיה המלכותית לאמנויות כבשים חביבות מאוסטרליה, כדי להדגיש את אפקט הפרפר הגלובלי של הצמר: כשלא קונים צמר החקלאים פושטים את הרגל איזורי כפר ננטשים מפעלים נסגרים שרשרת של עובדים מפוטרים וכו'. אפילו ליטוף כבשים יכול להוביל לשינוי תודעתי עולמי.
אנחנו בישראל הפוסט-סוצאיליסטית הורגלנו לחשוב על פי סיסמאות השיטה הקפיטליסטית , שרק כוחות השוק מנהלים את העניינים ועסקים שלא שורדים את השינויים בהרגלי הצרכנים פושטים את הרגל ונסגרים! כמו מפעל הטקסטיל האחרון שנסגר לא מזמן בעיירה דרומית בנגב וגלל את האבן האחרונה על מצבת תעשיית הטקסטיל הישראלית עולת הימים.
אנחנו ב״מסעות״ חושבות שאפשר גם אחרת. להפתעתנו גלינו שבמדינות מערביות – ערש הקפיטליזם! – הדברים קצת שונים. יש ערכים נוספים חוץ מ״השורה התחתונה״. ערכים כמו איכות, מסורות, קיימות, תרבות, יופי.
בשנת 2012 החברה השקיעה כ- 16 מליון פאונד באמצעי התקשורת העולמיים במטרה להסביר לצרכנים שסיב הצמר הוא טבעי ומתחדש מדי שנה, ולכן מוצר עשוי מצמר מתכלה ושב לאדמה בתוך מספר שנים, ביחס לסיב סנטטי שמתכלה אחרי מאות שנים! גם 'שבוע הצמר' הונהג מדי שנה בארצות שונות באירופה, אוסטרליה ואסיה. בחודשי ספטמבר-נובמבר 2013 יתקיימו פרויקטים מעניינים בשיתוף מוזיאונים, בתי ספר, אוניברסיטאות מוסדות מחקר, ואקדמיות לעיצוב.
ונחזור לרגע אלינו. בדרום, גם כשחם מאוד אנו רואים את הבדואים ילידי המקום רוכבים בשמש המדבר עטויים בגלימת צמר כבשים שחורה. מסתבר שזו בחירה מצוינת. מחקרים גילו שהצמר מעניק את ההגנה הטובה ביותר כנגד קרינת קרני uv. לכן באיזור שטוף שמש הצמר עדיף על סיבים סינטטיים וגם על כותנה. מה גם שלצמר מרינו merino wool יש תכונה המווסתת את חום הגוף… לכן אנחנו אוהבות צמר!
עדיף! ברור שעדיף. וגם יפה.
אהבתיאהבתי