בתום שבועות האופנה הבינלאומיים, שחשפו בפנינו את ה"טרנדים" החדשים לשנים הבאות, תהינו על מהותו של "הטרנד" האופנתי. רבים שואלים את עצמם איך נוצר המצב המוכר שלפתע פתאום מגיעים אל החנויות ברחבי העולם בגדים, אביזרים ומוצרי טקסטיל בצבעים דומים, לא פעם בדוגמאות בד כמעט זהות. ״פתאום״ מודרני ללבוש משבצות או שלפתע ירוק הופך לצבע מבוקש. גם הגזרות משתנות כאילו יש יד נעלמה המושכת בחוטים והופ – כולן משתוקקות לג׳ינס סקיני. יש שחושבים שמדובר ב"טרנד", שדרכי פעולתו נסתרות. האמת קצת שונה. מאז ומתמיד שינוי היה צורך מאד אנושי שהתברר כמנוע כלכלי מעולה. כשאנו מתעייפים מגזרת הסקיני אנחנו יוצאים שוב לקנות את הטרנד החדש, שהוא לרוב היפוכו של הטרנד הקודם. אחרי מכנסיים הדוקים יגיעו מכנסיים רפויים. בשנים האחרונות נוהגות חברות האופנה המהירה לחזק את מגמת אי שביעות הרצון של הצרכנים על ידי הגברת תכיפות החלפת ה"טרנדים" בחנויותיהן. בנוסף, הורדת המחירים ב"סוף העונה" מהווה זרז קניה שמחוזק על ידי שימוש בפרסום מסיבי בעיתונים, בטלויזיה ובמודעות ענק ברחובות, שנועדו להודיע לעם על הגעתו של "טרנד" חדש.
גם בעבר היו "טרנדים" ואופנות משתנות, אך תדירות השינוי הייתה מתונה יותר, ולרוב שיקפה אירועים חברתיים, מלחמות, שינויים כלכליים ועוד. דוגמא טובה לכך היא טרנד ההיפים בשנות השבעים, שביטא דרך בגדים, מוסיקה ואמנות השקפת חיים שלמה של התנגדות למלחמת וייטנאם, פציפיזם ומרד בבורגנות השבעה. אז הלבוש סימן צורך בשינוי שנבע באופן טבעי מדברים שקרו במרחב החברתי והמדיני, והובילו לסגנון ייחודי וחדש. בשנים האחרונות אנו עדים לטרנדים מלאכותיים, מסחריים גרידא שאינם משקפים שינויים כוללים בחברה. למשל גל המחאות החברתיות/כלכליות לא הוליד סגנון לבוש חדש. להפך – האופנה ממחזרת כל הזמן את אותם הרעיונות דרך "טרנדים" של חזרה בזמן ונוסטלגיה לשנות השישים, לשנות השבעים ואחר כך לשנות השמונים וחוזר חלילה. אין פריצת דרך. לאחרונה אנו עדים לרעיון חדש התופס תאוצה בעולם המערבי, וניצניו מגיעים לאחרונה אף לישראל, רעיון המודעות למגבלות משאבי כדור הארץ ולהשלכות הזיהום הסביבתי. לאחר עשור של שליטת טרנד ״קנה וזרוק״, מגיע הרגע לבוא חשבון עם התוצאות.
אנחנו במסעות כתבנו כאן בעבר בעד קניה שקולה, וחזרה לחומרי גלם מתכלים. אנו מציעות לשוב ולחשוב על משמעות מחיר הבגד הזול, שברוב המקרים נובע מכך שהאנשים שמיצרים אותו אינם מתוגמלים כראוי. אם מגמת המודעות האקולוגית כאן כדי להישאר אולי הרגלי צריכת האופנה העולמית ישתנו. ובעיקר, אנו מקוות שהאקולוגיה לא תהפוך גם היא לעוד טרנד שיש להחליפו תוך זמן קצר בטרנד חדש!
תמונות מתוך מגזין האופנה של קוריירה דלה סרה, נובמבר 2012.
מומלץ אצלי. יופי
אסתי
אהבתיאהבתי
פינגבק: מסע האופנה לאן? |·