מסע מהתעשיה לאמנות

מילאנו, 2013

במילאנו האנגר תעשייתי ענק הפך למרכז לאמנות עכשווית מהגדולים באירופה, ושמו  .hangar Bicocca. ההאנגר הושק ב- 2004 עם מייצג קבוע ומרשים של האמן Anselm Kiefer. התערוכה מציגה 'שבעה היכלי שמים', בחלל קודר ואפלולי. קיפר שאב השראה מהספר היהודי 'ספר היכלות'. החיפוש אחר השראה ביהדות מאפיין את האמנות של קיפר שנקודת המוצא שלה היא השואה, והדיאלוג בין החברה הגרמנית ליהדות הוא חוט השני ביצירה שלו. הפעם הנושא הוא מסע ספיריטואלי של אדם המחפש את אלוהים בין היכלות קדושה. מעניין שלנו המיצב עשה רושם של מחנה צבאי נטוש, משהו בצורת המבנים מעורר זיכרון לעליבות של מבנים טרומיים צבאיים, אלמנטריים וחפים מכל קישוט. המגדלים, גובהם 14-18 מטרים, עשויים מבטון שנוצק התבניות העשויות מקונטיינרים ישנים ששימשו להובלה. אך עבור קיפר מדובר בשבעה היכלות, מגדלים תמירים, כל אחד מהם שואב את שמו מרעיון יהודי אחר: ספירות (ביטויי האלוהות מן המיסטיקה הקבלית), מלנכוליה המייצגת את דמות האמן, אררט, שדות מגנטיים, שני מגדלי 'יהוה' המייצגים את בריאת העולם, ומגדל התמונות הנופלות העשוי מסגרות ריקות של תמונות. המיצג מרשים מאוד, ומלא סמלים שפיענוחם דורש היכרות מעמיקה עם עולמו הרוחני והויזואלי של קיפר, שרואה ביצירתו זו את פסגת הקריירה שלו.

P1160034

P1160031

P1160052

P1160044

 ההאנגר ביקוקה ממוקם בטבורו של רובע מגורים ומשרדים חדשני בפאתי מילנו, אשר נבנה על שרידי איזור תעשיה נטוש. זהו למעשה אולם תעשייתי עצום מימדים, גודלו 15 אלף מטר רבוע, אשר במקור שימש לבניית קטרי רכבת בתחילת פריחתה של התחבורה המודרנית ומסילות הברזל במאה התשע עשרה. אפשר לסייר בין המייצגים באופניים, הניתנים חינם על ידי המוזיאון. ההאנגר ההיסטורי עבר לפני כעשר שנים לבעלות חברת פירלי השייכת למשפחת תעשייני צמיגים המפורסמת. פירלי, אשר נוסדה ב – 1872 מתגאה כיום במאה ארבעים שנים של תעשיה, חדשנות ועיצוב. זה גם מה שמספר לנו העיתון של חברת פירלי שראה אור מ- 1948 ועד 1972.  מעניין שחברה תעשייתית גדולה מצאה לנכון לפרסם מגזין שנועד לקהל קוראים עממי, ונמכר בדוכני העיתונים ברחובות הערים. המגזין עסק בנושאים מגוונים מאמנות, ארכיטקטורה, סוציולוגיה, כלכלה, תכנון אורבני וספרות. במהלך שני עשורים מגזין פירלי לקח חלק חשוב בדיון האיטלקי בנושאי תרבות עם טובי הכותבים התקופתיים כמו איטלו קלווינו, אומברטו אקו, אריגו לוי והרבה טובים אחרים. העיתון הקפיד בנוסף ליצור תקשורת חזותית המשקפת לא רק את זהות המותג, אלא גם את השינויים החברתיים שחלו בתקופת הבום הכלכלי האיטלקי המפורסם אחרי מלחמת העולם השנייה. נזכיר שעד היום לוח השנה המפורסם של פירלי מהווה מסגרת ביטוי חזותית בינלאומית חשובה לטובי הצלמים כמו ריצרד אבדון, פיטר לינברג, אני לייבוביץ ועוד. כך שהקשר בין תעשיה ואמנות באיטליה הוא ארוך טווח וחזק, לא רק מצג שווא של 'תרומה לקהילה' או 'שיתוף פעולה תרבותי' שמטרותיו המסחריות ברורות לכל.

האנגר ביקוקה כיום

האנגר ביקוקה כיום

האנגר ביקוקה כמפעל רכבות

צילום אופנה של פירלי

צילום אופנה של פירלי

עכשיו ההנגר בסמוך לאוניברסיטה המילנזית באותו השם, משמש כמרכז מחקר ומפגש בין תעשיה וטכנולוגיה לחברה ולאומנות. במוזיאון מתקיים דיאלוג בין שפות ודיסצפלינות שונות ועל פי הגדרתו פתוח לכל ללא תשלום.

צילומים של התערוכה: אילנה אפרתי. צילומי פירלי: מתוך האתר.

5 תגובות ל-“מסע מהתעשיה לאמנות

  1. כל מסע מרתק,מחכים ומעשיר מקודמו….ומשאיר אותנו עם טעם של עוד…תודה רבה אילנה ואור על ההשקעה ותשומת הלב לפרטים."להתראות" במסע הבא…

    אהבתי

  2. פינגבק: מסע סתווי מהורהר |·

  3. פינגבק: מסע אל סוף העולם  | מסעות בגארדרובה·

  4. פינגבק: מסעות בפריס | מסעות בגארדרובה·

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s