מעיר נמל קוסמופוליטית משגשגת לעיר פרובינציאלית מנומנמת.
מן הארכיון של הקהילה היהודית בליבורנו, יצאנו לסיור בעיר העתיקה. בסוף המאה השמונה עשרה החלה שקיעתה של העיר התוססת שהפכה לשם דבר במסחר העולמי. שינויים גאופוליטיים ועלייתן של אמפריות חדשות גרמו לכך שנתיבי המסחר השתנו מנתיבי מזרח מערב לצפון דרום. ערי נמל נוספות התפתחו. במקביל, החלה נסיגה בחשיבות המסחר בטקסטיל. יהודי העיר כמו רבים מסוחריה החל שוב לנדוד בעקבות אפשרויות מסחר קוסמות יותר. הם עברו להתיישב בערים ים-תיכוניות פעילות יותר כמו רומא, אלכסנדריה, קושטא, סלוניקי. הרב חיים יוסף דוד אזולאי, הידוע בכינוי חיד"א, התפרסם בזכות מסעותיו הרבים בין ירושלים, ערי הנמל של איטליה, צפון אפריקה ואסיה הקטנה. הוא היה טייל בלתי נלאה, שידע למצוא בכל עיר את רב הקהילה או את אחד מפרנסיה העשירים שיארח אותו בביתו. למרות שנולד בירושלים הוא החליט לקבוע את מושבו בליבורנו, כי קהילת העיר הסכימה לפרסם על חשבונה את כתביו הרבים אם ישתקע בעיר ויחלוק עימם את חכמתו. בעתיד אנחנו מקוות לפרסם רשומה גם על מסעותיו של חיד"א שנע ונד ברחבי איטליה ופרסם את רשמיו בספר המסעות שלו שעלה לא מזמן לרשת.
במאה השמונה עשרה, הרובע התוסס והמעניין בעיר היה רובע ונציה. מבט מהיר חושף את מקור שמו: במקום רחובות מרוצפים דרכי השכונה היו תעלות מים המזכירות את עיר הנמל האדריאטית שהייתה מאז ומתמיד מודל לחיקוי לסוחרים הטוסקניים. בתי המידות הניצבים לגדות התעלות שימשו למגורי אצולת המסחר של העיר העתיקה וכן למגורי השגרירים ונציגים של מדינות זרות.

הרובע הוא חיבור יוצא דופן למדי בין בתי דירות טוסקניים בצבעים בהירים, ותעלות מים בנות מאות שנים הצובעות את העיר בתכלת
הרובע שוכן על תעלות מים ומעליהן גשרי הולכי רגל כמו בונציה האמיתית. התעלות שמשו להובלת הסחורות מתוך המדינה והיו מחוברות לתעלה שנחפרה עד העיר פיזה והסתיימה בנמל הים של העיר. למרות שההשראה הוניציאנית לא הועילה לליבורנו, שכן באותם ימים שקיעתה של עיר התעלות הייתה גם היא מובטחת, יפה עדיין לבקר היום ברובע ונציה, ולדמיין את אותם אנשים שהגיעו אליה מכל רחבי הים התיכון, וחלקו יחד חלומות של מסחר ושגשוג. גם אם העיר דעכה ונשכחה, תעלות המים הוניציאניות משמרות דבר מה מהחלום הקוסמופוליטי של סוחרי העבר.
מדליק
כמיטב המסורת האיטלקית הכל מוחבא וצריך לחפור כדי להגיע ליופי האמיתי הזה.
אהבתיאהבתי
פינגבק: איסטנבול – מסע אמביוולנטי |·