ביום שלישי, אליזבת השניה, מלכת אנגליה וחבר הלאומים, תציין את יובל היהלום לכהונתה שהחלה השבוע לפני שישים שנה. לא רק המלכה תציין את האירוע המשמח, כל הממלכה שוקקת ורוגשת לכבוד המאורע בסוף שבוע ארוך של שבתון, מיום שישי ועד שלישי. דיוקנה של המלכה ממלא את המרחב הציבורי על מטבעות, שטרות ודגלים. הכתר המלכותי מציץ מחלונות הראווה המוכרים קישוטים ודגלים לכבוד חגיגות היובל. בתי האופנה התקשטו בצבעי דגל בריטניה, ה"יוניון ג'ק". רחובות רבים התמלאו דגלים, קישוטים, סרטים ואורות כחולים-אדומים. אתר האינטרנט של האירוע מציע לתושבי הממלכה לארגן מסיבות רחוב ופיקניקים, או לבוא לפגוש נסיכים ונסיכות המסיירים ברחבי בריטניה.
אך מעבר לאירועים הרבים המאורגנים לחגיגות היובל, הכוללים הופעות רוק ופיקניקים המוניים, נראה שבשנים האחרונות המלכה הפכה להרבה יותר מהשליט הריבון, סמל לאחדות הפוליטית של בריטניה המאוחדת ושל חבר הלאומים שפעם היה אימפריה. מאז שנות החמישים המלכה הפכה לסמל ויזואלי מאוד, לאייקון תרבות ועיצוב שעורר השראה בקרב אמנים, מעצבים ויוצרים בריטים רבים. דיוקנה של המלכה הפך לקלסתר המפורסם ביותר באנגליה. על המטבעות העבים והזהובים מונצחת המלכה בפרופיל הנודע שלה. מדי כמה שנים המטבעה המלכותית חונכת סדרת מטבעות חדשה, בה המלכה נראית מעט זקנה יותר, מקומטת, עור פניה נבול, אך דיוקנה עדיין מרשים וסמכותי. שמלותיה, המוצגות לעיתים קרובות במוזיאונים, הן אייקון אופנה ופאר.
נראה שעידן המחאה נגד המלכה, שהחל בשנות השמונים עם תנועת הפאנק והתחזק אחרי מותה של הנסיכה דיאנה, חלף לבלי שוב. עכשיו הבריטים דווקא שמחים במלכתם, לא כבחירה אידאולוגית אלא כאמירה עיצובית. לאיזה עוד מדינה יש סמל ויזואלי כה מוכר ומפורסם המלווה אותה זה שישים שנה? גם צ'ה גווארה ומאו צה דונג לא זוכים לקונצנזוס כה רחב כגיבורי עיצוב במולדתם. המלכה, או יועצי התמדית שלה, יכולים לזקוף לזכותם הישג מרשים: הם הפכו את מוסד המלוכה המיושן והיקר לסמל עיצוב חדשני, מפתיע ומעורר השראה.
בחנות היוקרה הארודס, בבעלות משפחתו של בן זוגה של דיאנה, עוצבו חלונות ראווה מיוחדים לכבוד יובל היהלום. כתרים ממתכת נשלחו אל מיטב מעצבי האופנה, הרהיטים, התכשיטים והמזון מבריטניה ומהעולם. כל כתר מייצג את ה'אני מאמין' של המעצב, תוך שמירה על הפאר וההדר הראויים לכתר מלכותי. התוצאה משעשעת למדי, בין כתר השוקולד והעוגיות של וויליאם מקורלי, הכתר הטורקיזי של טיפאני, וכתר הקיטש והממורביליה של פול סמית. את הסמל הרשמי של החגיגות עיצבה דווקא ילדה בת עשר, כדי להעניק נופך חברתי יותר למסיבה הלאומית היקרה. כך או כך, המלכה ממשיכה לספק חומר גלם מעניין לעולם העיצוב הבריטי השוקק.
מדליק
אהבתיאהבתי
איזה יופי! דווקא להראות את הכתרים הצבעוניים!
כמו הגדר רובה החדשה!
אהבתיאהבתי