למה אנחנו אוהבות כותנה?

צמח הכותנה

כשאנו ממששות מכנסי ג'ינס כחולים עבים, הבד היציב לא מסגיר את מקורו בפרח הכותנה הלבנבן, הרך כענן. פעם, בימי הביניים, חשבו שצמח הכותנה מפיק כבשים קטנות במקום פרחים, ועליהן גדלה הפלומה הרכה שהופכת לסיבים הצמריריים. קשה היה להאמין שעולם הצומח יכול ליצור חומר כה רך וכה דומה לפקעות צמר, בלי עזרת בעלי חיים נושמים ושעירים. הרי עד היום אנחנו קוראים לכדורי כותנה 'צמר גפן'. אנשים לבשו כותנה מאז העת העתיקה, ממסופוטמיה לפרס, מהודו לאמריקה. בארצות הברית קטיפת הכותנה הפכה במאה ה-18 למנוע הכלכלי של מדינות הדרום ולסמל של תעשיית סחר העבדים.

בעינינו כותנה קשורה בעיקר לעולם הבדים, אולם לצמח יש הרבה שימושים אחרים: מהזרעים מפיקים שמן מאכל, מהסיבים יוצרים נייר, העלים משמשים בהכנת אבק שריפה, והשאריות משמשות לדישון. אך נתמקד בבדים. מאז שאריגי הכותנה הראשונים נארגו בהודו ובמצרים לפני כחמשת אלפים שנה, הידע הטכני הזה נפוץ לכל עבר ממש: מאריגי בטיסט דקיקים שנפוצו במצרים ובהודו ועד ליריעות הכותנה הגסות והעבות ששימשו לריהוט בפרס וגם למכנסי הפועלים הנודעים של חלוצי ארצות הברית, שקיבלו את שמותיהם מערי המקור האירופאיות בהם נארגו: "דנים" (De Nimes) מהעיר נים בצרפת, ו"ג'ינס" משמה הצרפתי של העיר גנואה (Gene) באיטליה.

מסעות הכותנה ברחבי העולם לאורך ההיסטוריה מוכיחים שרבים גילו את החיוניות, הפשטות והיופי של הסיב החזק והעמיד. עד היום, סיבי הכותנה נארגים בשיטות שונות ומגוונות, והופכים לבדי וואל ודריל, דנים וקורדרוי. לעומת ההיסטוריה הארוכה והעשירה של הכותנה, האריגים הסינטטיים, שנוצרו לראשונה רק לפני כחצי מאה, מהווים תחרות חדשה מאוד. אולם, נראה שמגוון השימושים של הכותנה מאפשרים לה בינתיים לשמור על יתרון יחסי, גם אם מגדלים רבים פנו לשימוש בהנדסה גנטית כדי ליעל ולהוזיל את הייצור. לכותנה יש גם היבט כלכלי חשוב: עבור מדינות ייצור הכותנה כמו סין, הודו, ארצות הברית, מצרים ואוזבקיסטן, מדובר בנתח חשוב של הכלכלה הלאומית. שינויים אקלימיים ופוליטיים בשנה האחרונה הובילה לעלייה ניכרת במחירי הכותנה ברחבי העולם, בעיקר בשל כישלון התוצרת החקלאית בסין והודו. לכן יש קשר הדוק בין הגשם בהודו לבין מחיר מכנסי ג'ינס על הקולבים ברחבי העולם!

בעינינו כל לובשי הכותנה לאורך ההיסטוריה, מראשית ימיה בהודו ועד תקופתנו, הם מקור להשראה. אם זה היה למחפשי הזהב בערבות ארצות הברית, ולעודרי אדמת ארץ ישראל ביישובי החלוצים – זה טוב גם בשבילנו! בעוד הפועלים עודרים, נערות לבשו שמלות כותנה תפוחות ואלגנטיות באנגליה של ג'ין אוסטן, וסולטנים לבשו שלמות כותנה רקומות בטורקיה, כך שכל אחד יכול לבחור בעקבות מי להתלבש. המגוון העצום שמציעה הכותנה יוצר עולם שלם של אפשרויות הנובעות מצמח אחד. מי שלובשת כותנה היום לא רק מבטאת הצהרה אופנתית או בחירה כלכלית, אלא גם הכרה בהיסטוריה העשירה של הטכנולוגיה והידע האנושיים. מחזור החיים של הכותנה הוא כמעט נצחי: כשחולצת הכותנה הישנה שלנו מתפוררת אנו מוסיפים אותה לתערובת הקומפוסט המשמשת לדישון הגינה. אולי שאריות הכותנה המתפוררות יסייעו לפרחי כותנה חדשים לצמוח, כמו פריחת ירח לבנה וצמרירית.

צילומים מתוך אוסף הכותנה 2011:

כותנה באריגת ז'קארד

כותנת דריל חאקי למכנסיים

כותנת דריל דקה, לחצאית קפלים

כותנת צ'ינז (סין) מבריקה, דקיקה וצפופה

וואל כותנה מודפס, דקיק ושקפקף

כותנה באריגת פסים לחולצות מכופתרות

כותנת קנבס באריגת פסים עבה

כותנה באריגת סירסק דמויית גלים מפוספסים

כותנה מודפסת בכחול

6 תגובות ל-“למה אנחנו אוהבות כותנה?

  1. (שיניתי כתובתי, הערה -שבדרך אגב); אור את בחורה יוצאת דופן. את מעניינת ואינטליגנטית,וזה ממש נפלא לקרוא את שאת מעלה על הכתב. אגב משום שאת כ"כ ורסטילית, ממליצה לקרוא את פרננדו פסואה , (אני מקווה שהצלחתי לחדש…ע"א שאינני מאמינה).

    אהבתי

  2. תודה ורדה, שמחתי מאוד לקרוא את רשמייך. את פסואה הכרתי בזכות יורם ברונובסקי, התרגום שלו באמת היה מעורר השראה והתפעלות. תודה על ההמלצה!

    אהבתי

  3. פינגבק: שנה של מסעות בגארדרובה |·

  4. לפני כמה שנים היה נסיון, לשוב ולטפח כותנה צבעונית [לא לבנה] טבעית, אך הנסיון הזה נעלם או פחות ידוע? תמהתני אם יש לכו מושג מה קרה בשטח זה?
    מרים

    אהבתי

    • תודה על התגובה, רעיון מעניין! שבטים באמריקה ובאפריקה גידלו מזה אלפי שנים סוגי כותנה נדירים בגוונים שונים (אדום, צהוב, כחול). במעבדות בלוס אנג'לס הצליחו לשכלל את השיטה, ולשפר את הצבעים. אלה זנים נדירים ויקרים יותר, אבל אין צורך לצבוע ולהשפיר אותם אחר כך. כרגע לא מדובר בייצור בכמויות אדירות, אבל בהחלט קיים ובעיקר בארה"ב, שם גידול הכותנה משגשג.

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s